Els 10 pobles més alts de Catalunya

Foto: Vegueries.com

Si tenim en compte tot el territori dels Països Catalans, els 10 municipis més alts estan a la Catalunya Nord. Segons l’Institut Geogràfic Nacional, per una correcta homogeneïtzació, el mesuratge s’acostuma a fer des de la plaça del poble, no des de la casa més alta ni des d’un castell o església que hi hagi dalt d’un turó.

Els 10 pobles més alts de la Catalunya Central i la Franja

MERANGES a la Baixa Cerdanya (Girona) – 1.539 metres d’altitud.

Situat en el mateix límit amb França, amb una extensió de 37,38 km² i 98 habitants censats, és el municipi més alt de la Catalunya Central i la Franja. En mig d’un entorn paradisíac i des d’on podem pujar a l’Estany de Malniu, estany d’origen glacial dins el massís del Puigpedrós que amb els seus 2.915 metres d’altitud ens permet tenir una visió general de la Baixa i Alta Cerdanya.

 

Meranges – Foto: Ajuntament de Meranges
Estany Malniu amb el Puigpedrós al fons

LLES DE CERDANYA a la Baixa Cerdanya (Lleida) – 1.471 metres d’altitud.

En el límit de la Baixa Cerdanya amb l’Alt Urgell i Andorra, Lles de Cerdanya té una extensió de 101,51 km² i 255 habitants censats. Un dels seus atractius són les estacions de Lles i Aransa on cada any es fa la Marxa Pirineus d’Esquí Nòrdic.

Lles de Cerdanya – Foto: Ajuntament de Lles de Cerdanya

Un altre atractiu és el Laberint Màgic Rocaviva, un laberint d’escultures de pedra amagades dins la muntanya.

Foto: Rocaviva

TOSES al Ripollès (Girona) – 1.444 metres d’altitud.

Municipi format pels pobles de Toses, Fornells, Dòrria i Nevà, amb una superfície de 57,9 km² i un total de 165 habitants censats. Fins fa pocs anys tan sols es podia arribar a Toses amb el tren de Barcelona a Puigcerdà o per un camí rural. D’ençà que aquest camí rural va ser asfaltat, la majoria de gent que puja cap a la Cerdanya l’utilitza per evitar la Collada de Toses.

Toses – Foto: Ajuntament de Toses

GÒSOL al Berguedà (Lleida) – 1.443 metres d’altitud

Malgrat que la Comarca del Berguedà pertany a Barcelona, el municipi de Gósol és l’únic de la comarca que pertany a Lleida. Amb una superfície de 56,3 km² i una població de 209 habitants, està ubicat dins el Parc Natural del Cadí Moixeró i a l’oest del Pedraforca.

Gósol i el Pedraforca – Foto: Diputació de Lleida

En aquest petit poble considerat com la porta del Pedraforca, Picasso passava llargues temporades, deixant la seva empremta en ell, que podem contemplar en el Centre Picasso, dedicat a recordar el seu llegat.

LES PAÜLS a la Ribagorça (Osca) – 1.431 metres d’altitud

Les Paüls situat a la Franja i pertanyent a la Comunitat d’Aragó. Amb una extensió de 81,74 km² i una població de 230 habitants censats. Un dels pobles més freds de Catalunya amb una temperatura mitjana anual de 8 °C.

Les Paüls – Foto: Viquipèdia

CASTELLAR DE N’HUG al Berguedà (Barcelona) – 1.395 metres d’altitud

Amb 47,12 km² de superfície i un total de 165 habitants, ubicat en el paratge conegut com el Clot del Moro, té el privilegi de veure néixer el Riu Llobregat. En ell també podem visitar el Museu del Pastor, el Museu del Transport de Catalunya, el Museu del Ciment, gaudir del Concurs de Gossos d’Atura que es fa cada últim diumenge d’agost i aprofitar per comprar un croissant gegant.

Castellar de N’Hug – Foto: M’Agrada Catalunya

Les Fonts del Llobregat – Foto: M’agrada Catalunya

GUILS DE CERDANYA a la Baixa Cerdanya – 1.385 metres d’altitud

Molt a prop de la capital de la Cerdanya, Guils té una extensió de 22 km² i una població de 529 habitants. Està format pels nuclis de Saneja, Sant Martí d’Aravó, Sant Martí de Cerdanya (convertit actualment en la zona residencial de Puigcerdà) i Guils.

Guils de Cerdanya – Foto: Guils.cat

Molt a prop també de La Tor de Querol, municipi de França i des d’on podem agafar el Tren Grog de la Cerdanya que ens portarà fins a Vilafranca de Conflent.

Tren Groc de la Cerdanya – Foto: Vision des Pyrénées

GISCLARENY al Berguedà (Barcelona) – 1.340 metres d’altitud

Dins el Parc del Cadí Moixeró, als peus del Pedraforca, amb una superfície de 36,5 km² i una població total de 26 habitants, és el poble més petit de Catalunya, després d’haver desbancat al seu veí de comarca Sant Jaume de Frontanyà, que actualment té 30 habitants.

Gisclareny no té botigues, ni escola, ni ambulatori, ni quiosc, ni caixer automàtic i el correu tan sols arriba un cop a la setmana. Per gaudir d’aquests serveis, els seus veïns s’han de desplaçar fins a Bagà.

Gisclareny – Berguedà

CAVA a l’Alt Urgell (Lleida) – 1.335 metres d’altitud

Als peus de la Serra del Cadí, amb una extensió de 42,2 km² i 46 habitants censats, el terme municipal de Cava compren Ansovell, el Querforadat, Can Pubill, Sant Cristòfol de Vinyoles, Casa Forta i el Santuari de Boscalt.

A tocar de les cases de Cava podem veure les ruïnes del Castell de Cava del segle XI-XII i del que pràcticament no queda res, tan sols una paret.

Camí d’Ansovell a Boscalt – Foto: Consell Comarcal de l’Alt Urgell

ESPOT al Pallars Sobirà (Lleida) – 1.318 metres d’altitud

Amb una extensió de 97,30 km² i 352 habitants, Espot és considerat com una de les entrades al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Un dels seus atractius turístics és l’estació d’esquí de Super Espot.

Espot – Foto: Turisme FGC

Parc Natural d’Aigüestortes
Els 10 pobles més alts de la Catalunya Nord

ÉGUET a l’Alta Cerdanya – 1.800 metres d’altitud

FONT ROMEU a l’Alta Cerdanya – 1.800 metres d’altitud

LA LLAGUNA al Capcir – 1.657 metres d’altitud

CAUDIERS DE CONFLENT al Conflent – 1.626 metres d’altitud

BOLQUERA a l’Alta Cerdanya – 1.613 metres d’altitud

Bolquera – Foto: Wikipedia

PORTÉ a l’Alta Cerdanya – 1.610 metres d’altitud

SAUTÓ al Conflent – 1.600 metres d’altitud

MONTLLUÍS a l’Alta Cerdanya – 1.600 metres d’altitud

TARGASONA a l’Alta Cerdanya – 1.597 metres d’altitud

ELS ANGLES al Capcir – 1.595 metres d’altitud

Els Angles – Foto: Lugares de Nieve
Tags: Alts, Catalunya, Pobles

Notícies semblants: