CUINA

Sabeu quin és el peix més car del mercat?

El Xyrichthys Novacula, més conegut per Raor, loroloritopejepeinegalán, és un peix de colors que s’amaga dins la sorra principalment a la zona de les Balears, encara que es pot trobar per tot el Mediterrani.

És un peix molt exquisit i apreciat a la cuina mediterrània, és considerat com el peix més car que hi ha al mercat, en algunes ocasions ha arribat fins als 100/120 € el quilo.

En tractar-se d’una espècie protegida tan sols es pot pescar des de principis de setembre fins al desembre. Aquest any la veda a les Balears es va aixecar l’1 de setembre i només es poden pescar 50 raors per persona i dia amb un màxim de 300 per vaixell, en cas d’incompliment la multa pot arribar fins als 2.000 €.

Així viu el raor al fons del mar.

 

Els millors restaurants de les illes Balears el tenen a les seves cartes, per això diuen que és un dels plats preferits del monarca espanyol. A Catalunya el podíem trobar al Sant Pau de la Carme Ruscalleda a Sant Pol de Mar, al Pòsit d’Arenys de Mar o al Via Veneto de Barcelona. 

Es pesca amb ham i l’esquer que s’utilitza és la gamba viva, això junt amb la veda i l’escassetat, fan que el preu sigui tan elevat. El canvi climàtic també afecta aquesta espècie de peix, abans la veda començava molt més aviat, cada cop s’endarrereix més i es veuen menys exemplars. Actualment molts dels que trobem als mercats són procedents del Senegal, on hi ha més captura, però no s’ha rebaixat el preu.

Semblant al moll, però amb una textura més fina, s’acostuma a fer fregit o a la planxa. 

Tags: galán, lorito, loro, pejepeine, Raor

Notícies semblants: