NATURA

Quan aprendrem de Suècia que de tant reciclar s’han quedat sense escombraries?

Estocolm, capital de Suècia.

Suècia és un dels països del món que més es preocupa del tema del reciclatge, tan sols hem de sentir el que diu Greta Thunberg, activista mediambiental sueca, una noia de tan sols 16 anys capaç de treure els colors als grans dirigents mundials i que actualment està a bord d’un catamarà en mig de l’Atlàntic per arribar a la Cimera sobre el canvi Climàtic que se celebrarà a Madrid del 2 al 13 de desembre.

Des de l’any 2011 menys de l’1% dels residus domèstics suecs van anar a parar als abocadors. Per descomptat que és una bona notícia i tots hauríem d’aprendre d’ells, però els ha creat un problema, no tenen suficients escombraries per produir energia i s’han vist obligats a importar-les d’altres països, com el Regne Unit, Noruega, Itàlia o Irlanda.

Abocador

L’any 1991 Suècia va introduir un impost als combustibles, convertint-se així en un dels primers països del món en apostar per les energies renovables. Actualment el 50% de l’energia que produeixen i que escalfen les llars sueques, prové de fonts renovables.

La població sueca està molt conscienciada amb el medi ambient, reciclen i reutilitzen més que ningú, posant el seu granet de sorra per reduir la contaminació i l’escalfament global de la Terra.

A Suècia les escombraries ni es veuen ni fan olor pels carrers o parcs, les cases tenen un sistema de canonades per on les llencen i la resta de residus els separen i els dipositen en contenidors subterranis, evitant així la mala olor i la contaminació, actualment seria una bona idea per Barcelona per evitar la crema de contenidors en les manifestacions.

També han sorgit iniciatives creatives per conscienciar encara més a la gent, per exemple la marca de roba H&M ofereix als seus clients descomptes per entregar la roba usada, la cadena de menjar ràpid McDonlad‘s ofereix una hamburguesa normal o de formatge gratis per 10 llaunes buides de begudes i si entreguen 40 llaunes un Big Mac. Les deixalleries públiques són llocs agradables amb música per fer del reciclatge una experiència agradable.

L’any 2015 al nostre país es va aprovar un decret llei que regulava l’autoconsum elèctric, aquell any també va entrar en vigor l’anomenat “Impost al sol”, tres anys més tard i després d’una moció de censura ha estat derogat.

A poc més d’una setmana de què comenci la Cimera sobre el Canvi Climàtic, hauríem d’anar pensant a fer com els suecs, reciclar una mica més cada dia, aprofitar més les coses i demanar als polítics del nostre país que apostin pel medi ambient i el futur del nostre planeta.

Tags: Reciclar

Notícies semblants: