Per què celebrem avui el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones?

Germanes Mirabal

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, durant la primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrada a Bogotà (Colòmbia), l’any 1981, encara que no va ser reconegut com a oficial per l’ONU fins al 17 de desembre de 1999.

Segons l’Assemblea General de les Nacions Unides, en una declaració formulada l’any 1993, es considera violència envers la dona: 

“Tot acte de violència basat en el gènere, que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces, la coerció o la prohibició arbitrària de la llibertat, sigui en la vida pública o en la privada”.

La data triada va ser en commemoració de la mort de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal que van ser brutalment assassinades el 25 de novembre de 1960 per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana, quan anaven a visitar als seus marits empresonats.

Les germanes Mirabal també conegudes com Les Papallones

Els seus cadàvers van ser trobats al fons d’un barranc completament destrossats. Una quarta germana va sobreviure a la tragèdia i va morir exiliada a Bèlgica amb 88 anys. Des de llavors les tres germanes Mirabal, també conegudes com les Papallones es van convertir en un símbol de resistència.

Darrerament han anat apareixent casos de violència sexual i molts cops en grup, per això la Generalitat de Catalunya vol volgut posar especial atenció a aquest tipus d’agressions, amb aquest missatge:

“Una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l’estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades”.

Recordem el lema que ha d’estar present permanentment.

Tags: Violència masclista

Notícies semblants: