CUINA

Recepta de Cuina, com es fa – Paté de Xampinyons

Ja fa temps que molta gent ha deixat de consumir paté d’origen animal pel maltractament que sofreixen els animals, fins i tot molts països han prohibit la seva producció. A Europa ja només es permet a Espanya, França, Bèlgica, Hongria i Bulgària.

Per si no ho sabíeu, el foie gras o paté es fa a partir del fetge malalt d’ànecs i oques. Perquè el fetge emmalalteixi se sobrealimenta l’animal introduint-li un tub metàl·lic de fins a 30 cm per la boca, perquè l’aliment a base de blat de moro arribi directament a l’estómac.

Preferim posar una foto d’ànecs en llibertat perquè les que corren per internet del procés de producció del foie gras són molt esgarrifoses.

Aquesta operació es repeteix diversos cops al llarg del dia. El tub els hi produeix ferides a l’esòfag i altres òrgans. Quan el fetge comença a engrandir-se, els animals emmalalteixen i pateixen forts dolors. Imagineu el mateix procés en una persona.

Si volem gaudir del plaer de menjar un bon paté, podem fer diferents patés vegans que no tenen res a envejar al paté d’origen animal i contribuirem a erradicar el patiment animal. En aquest cas hem fet un Paté de Xampinyons.

Recepta de Cuina, com es fa – Paté de Xampinyons

Xampinyons Portobello

Ingredients:

  • 1/2 kg de Xampinyons Portobello, si són de cultiu ecològic molt millor
  • Una ceba vermella gran o dues petites
  • Un gra d’all
  • Quatre cullerades de sèsam torrat
  • Herbes aromàtiques al vostre gust
  • Julivert fresc
  • Sal, pebre i oli d’oliva verge extra

Preparació:

En una paella sense oli, torrem el sèsam, a foc baix i reservem.

En la mateixa paella, afegim una mica d’oli i sofregim la ceba tallada petita o en juliana (és indiferent, ja que després triturarem). Deixem enrossir a foc lent.

Quan la ceba estigui enrossida, afegim un gra d’all tallat petit i els xampinyons nets i laminats. Els xampinyons no s’han de submergir amb aigua, és millor netejar-los sota l’aixeta i assecar-los amb un drap.

Salpebrem i afegim una cullerada d’herbes aromàtiques al nostre gust o herbes provençals. Tapem i deixem coure a foc lent uns 30 minuts. Si veiem que fa molta aigua, al final destapem perquè s’evapori.

Afegim el sèsam torrat i una cullerada de julivert picat, remenem i tanquem el foc. És important que el julivert no cogui molta estona, simplement l’afegim poc abans d’acabar, així no perdrà totes les propietats de la vitamina C que té.

Afegim una culleradeta d’oli d’oliva verge extra i triturem fins que ens quedi una textura com el paté. Deixem refredar abans de servir.

Si ens sobra, el podem guardar en un pot de vidre hermètic i el posem a la nevera, d’aquesta manera pot aguantar fins a 4 o 5 dies. És un bon aperitiu per dies de celebracions com el Nadal.

Si no trobeu Xampinyons Portobello, ho podeu fer amb Xampinyons normals.

Tags: Paté, Vegà, Xampinyons

Notícies semblants: