Ja fa temps que molta gent ha deixat de consumir paté d’origen animal pel maltractament que sofreixen els animals, fins i tot molts països han prohibit la seva producció. A Europa ja només es permet a Espanya, França, Bèlgica, Hongria i Bulgària.
Per si no ho sabíeu, el foie gras o paté es fa a partir del fetge malalt d’ànecs i oques. Perquè el fetge emmalalteixi se sobrealimenta l’animal introduint-li un tub metàl·lic de fins a 30 cm per la boca, perquè l’aliment a base de blat de moro arribi directament a l’estómac.
Aquesta operació es repeteix diversos cops al llarg del dia. El tub els hi produeix ferides a l’esòfag i altres òrgans. Quan el fetge comença a engrandir-se, els animals emmalalteixen i pateixen forts dolors. Imagineu el mateix procés en una persona.
Si volem gaudir del plaer de menjar un bon paté, podem fer diferents patés vegans que no tenen res a envejar al paté d’origen animal i contribuirem a erradicar el patiment animal. En aquest cas hem fet un Paté de Xampinyons.
Recepta de Cuina, com es fa – Paté de Xampinyons
Ingredients:
- 1/2 kg de Xampinyons Portobello, si són de cultiu ecològic molt millor
- Una ceba vermella gran o dues petites
- Un gra d’all
- Quatre cullerades de sèsam torrat
- Herbes aromàtiques al vostre gust
- Julivert fresc
- Sal, pebre i oli d’oliva verge extra
Preparació:
En una paella sense oli, torrem el sèsam, a foc baix i reservem.
En la mateixa paella, afegim una mica d’oli i sofregim la ceba tallada petita o en juliana (és indiferent, ja que després triturarem). Deixem enrossir a foc lent.
Quan la ceba estigui enrossida, afegim un gra d’all tallat petit i els xampinyons nets i laminats. Els xampinyons no s’han de submergir amb aigua, és millor netejar-los sota l’aixeta i assecar-los amb un drap.
Salpebrem i afegim una cullerada d’herbes aromàtiques al nostre gust o herbes provençals. Tapem i deixem coure a foc lent uns 30 minuts. Si veiem que fa molta aigua, al final destapem perquè s’evapori.
Afegim el sèsam torrat i una cullerada de julivert picat, remenem i tanquem el foc. És important que el julivert no cogui molta estona, simplement l’afegim poc abans d’acabar, així no perdrà totes les propietats de la vitamina C que té.
Afegim una culleradeta d’oli d’oliva verge extra i triturem fins que ens quedi una textura com el paté. Deixem refredar abans de servir.
Si ens sobra, el podem guardar en un pot de vidre hermètic i el posem a la nevera, d’aquesta manera pot aguantar fins a 4 o 5 dies. És un bon aperitiu per dies de celebracions com el Nadal.
Si no trobeu Xampinyons Portobello, ho podeu fer amb Xampinyons normals.