NATURA

L’Arbre de Nadal, natural o artificial, quin és millor pel medi ambient?

Cada any quan arriben aquestes dates ens fem una pregunta, quin arbre de Nadal és més sostenible, el natural o l’artificial?

Hi ha opinions oposades i diferents factors que hem de tenir en compte. Ja qui pensa que els naturals destrossen els boscos i es decanten més pels artificials, però sempre que el natural hagi estat cultivat en un viver i per la finalitat concreta de ser un arbre de Nadal, sempre serà millor que un de plàstic o d’altres materials.

L’arbre de cultiu compleix la seva funció durant uns dies i després és 100% biodegradable, sempre que el llencem al contenidor especial que molts ajuntaments posen quan acaben les festes.

Altres avantatges que tenen els arbres naturals és que amb la plantació s’està contribuint a la lluita contra l’escalfament de la terra, dóna feina als cultivadors de proximitat i pel seu desenvolupament no es consumeixen energies no renovables. I si tenim un jardí i aconseguim que visqui fins a l’any vinent, ja no parlem, encara que no és gaire fàcil aconseguir-ho.

Potser l’únic avantatge entre tots els inconvenients que té un arbre artificial, la majoria fets de plàstic i metalls, és que aquest últim el podem utilitzar durant uns quants anys, però començant perquè quan el llencem el material continuarà sent no biodegradable i trigarà molts anys a desaparèixer del planeta, anem a veure uns quants inconvenients afegits.

D’entrada per fabricar-los es consumeixen grans recursos naturals, la majoria vénen de llocs llunyans a les nostres llars el que comporta una gran contaminació per l’emissió de CO₂ en el transport, el que anomenem la “petjada de carboni” i no és comerç de proximitat per tant no beneficiarà als treballadors del nostre entorn.

Quan els cristians van adoptar el costum de posar l’arbre de Nadal, tradició que té el seu origen al nord d’Europa, era un arbre natural i el guarnien amb pomes i espelmes. Volien simbolitzar el Paradís, les pomes el pecat original i les espelmes la llum de Jesús. Deixant de banda ideologies religioses, potser haurem de tornar a fer aquesta decoració tan ecològica.

Avui en dia també està molt de moda fer arbres de Nadal amb materials reciclables com els rotllos de paper higiènic o paper de cuina, branques de pins, robes, pasta de sopa, etc., tan sols és qüestió de fer volar la nostra imaginació i donar una segona vida a materials que tots tenim a casa.

 

Tags: Arbre Nadal

Notícies semblants: