Un català de 28 anys és l’investigador més jove de la NASA

De viure a pagès a ser l’investigador més jove de la NASA, aquesta és la història de Jordi Vila un noi que amb 23 anys va entrar a l’agència espacial nord-americana i cinc anys més tard ja dirigeix un projecte per a un nou telescopi espacial i la NASA li ha fet entrega d’un dels guardons més importants que té: la medalla al mèrit excepcional.

Jordi Vila de petit vivia a Osona en un entorn molt lligat a la natura, a casa seva tenien cavalls i les seves expectatives de futur eren ser pagès, fins i tot tenia un petit hort, però ell volia ser astronauta. Quan es van traslladar a viure al Maresme, en l’Institut d’Alella on va estudiar, es va trobar amb molts bons professors de ciències que li van obrir la ment al món de les matemàtiques i la física.

Després va fer Enginyeria Superior de Telecomunicació a la UPC, més tard aeronàutica a Tolosa de Llenguadoc i es va especialitzar en telecomunicacions per satèl·lit.

Per entrar a la NASA no ho va tenir gens fàcil, l’agència espacial no contracta els investigadors directament, són els caps de projectes els que formen els seus equips de treball, per tant en Jordi Vila va començar a buscar projectes i enviar correus electrònics als seus caps, un dels investigadors li va oferir un lloc perquè fes el seu projecte de fi de carrera i ja es va quedar.

Això sí que podem anomenar un gran emprenedor, sense cap conegut a la NASA, va saber picar pedra per poder trobar la forma d’entrar, va enviar molts correus electrònics explicant el que podia aportar ell als projectes i li van contestar més d’uns dels caps de projectes. Ara és ell el que rep correus d’altres estudiants que volen fer el mateix, naturalment ell els estudia i els contesta com van fer amb ell.

La NASA li va fer entrega de la medalla al mèrit excepcional pel seu paper clau en el desenvolupament de dos telescopis, amb els que estudien la formació d’estrelles i de planetes que puguin contenir aigua, oxigen o hidrogen i que puguin desenvolupar vida fora del sistema solar.

Tags: Jove investigador, NASA

Notícies semblants: