Barcelona la ciutat més contaminada d’Europa per creuers de luxe.

Mentre l’Ajuntament de Barcelona pren mesures per reduir la contaminació per la circulació de vehicles, sembla que no fa el mateix amb la que es produeix pels creuers de luxe que atraquen al Port de Barcelona.

Segons un estudi realitzat per Transport & Environment, una ONG de la qual forma part Ecologistes en Acció, Barcelona és la ciutat d’Europa més contaminada pels creuers de luxe que cada dia arriben a la ciutat.

Barcelona és líder en rebre turisme procedent dels creuers, activitat que representa cada any milions d’ingressos derivats d’aquesta activitat, però com tot a la vida té els seus inconvenients i un d’ells i greu és la contaminació que ens deixen.

No tan sols quan entren i surten de port els grans transatlàntics emeten substàncies contaminants, durant els dies que estan fondejats a port amb el motor engegat per garantir l’energia a bord, també continuen emetent gasos contaminants, molt perjudicials no tan sols pels seus passatgers i tripulació, sinó també pels habitants de la ciutat.

El Port de Barcelona és el port d’Europa amb més concentració de sofre, òxids de nitrogen (els mateixos que desprenen els vehicles dièsel) i altres partícules contaminants. Segons el mateix estudi, una naviliera sola durant l’any 2017 va emetre 10 vegades més diòxid de sofre que tots els vehicles que circulen per Europa a llar de tot l’any.

Els 105 creuers que va arribar a Barcelona durant l’any 2017 van emetre:

  •  32,8 tones de sofre, cinc vegades més que el que els òxids de sofre que emet tot el parc de vehicles de la Ciutat Comtal en un any.
  • 700 tones d’Òxids de Nitrogen, que equival al 28% del que emeten els vehicles de la ciutat.
  • 13 tones de partícules en suspensió que representen el 3,5% de les que desprenen els cotxes.

Darrere Barcelona figuren Palma de Mallorca, Venècia, Civitavecchia i Southampton i pel que fa a països a Espanya la segueixen Itàlia, Grècia, França i Noruega.

Esperem que les autoritats de la ciutat no tan sols carreguin contra els vehicles i prenguin mesures també per aquests grans contaminants de ciutats i mars.

També us pot interessar El primer Ferri amb emissions zero inaugurat a Barcelona.

Ferri de Grimaldi
Tags: Contaminació, Creuers

Notícies semblants: