4 de Febrer Dia Mundial contra el Càncer – Un llaç per a cada especialitat.

Avui 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, promogut per l‘Organització Mundial de la Salut (OMS), el Centre Internacional d’investigacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC), amb l’objectiu de conscienciar a la societat de la importància que té la prevenció en aquesta malaltia.

S’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran algun tipus de càncer en algun moment de la seva vida. Cada any al món es diagnostiquen 14 milions de casos nous a l’any i el “mal dolent” com deien els nostres avis, provoca 9,6 milions de morts anuals.

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, s’han donat a conèixer les xifres del càncer a Catalunya del 2023. Han estat 42.111 nous diagnòstics, 23.945 en homes i 18.166 en dones, el que representa un augment dels casos de l’11,59% respecte a 2022. La taxa de supervivència a cinc anys també ha augmentat percentualment respecte a 2022.

Els casos de càncer més freqüents a Catalunya de l’any passat van ser:

Homes

– Pròstata: 4.850
– Colorectal: 4.277
– Pulmó: 3.739
– Bufeta: 1.471
– Fetge: 849

Dones

– Mama: 5.337
– Colorectal: 2.644
– Pulmó: 1.245
– Úter: 948
– Pàncrees: 681

L’any 2020 a Catalunya es van diagnosticar un 12% menys de casos de càncer amb relació al 2019, acausa de la pandèmia de la Covid-19. Malauradament el que en un principi podria semblar una bona notícia, no va ser més que les necessitats de destinar tots els efectius tant materials com personals a la Covid-19, sobretot en la primera onada de la pandèmia i moltes altres malalties van quedar relegades a un segon pla.

Segons va informar el doctor Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de la Vall d’Hebron, en la primera onada del Coronavirus els diagnòstics es van reduir en un 38% i tots sabem la importància que té el diagnòstic precoç en aquesta malaltia. Gràcies a la prevenció, investigació i el nostre sistema sanitari, la supervivència a cinc anys va augmentant any rere any, en dades del 2023 està en el 53,7% en homes i 65,3% en dones.

Des de fa uns anys ha sorgit el moviment dels llaços solidaris, com a una forma de demostrar el nostre suport a les persones que pateixen la malaltia. Cada tipus de càncer té assignat un color diferent, sent el més popular el rosa dedicat al càncer de mama.

Una bona alimentació, fer exercici, allunyar-nos de substàncies tòxiques, com l’alcohol, el tabac i les drogues, evitar les exposicions al sol i la prevenció, són els factors que ens poden allunyar de la malaltia que per desgràcia afecta quasi totes les famílies.

I des d’aquí demanar als governs dels Estats que dediquin més pressupost per a investigació per tal que algun dia aconseguim que el Càncer sigui una malaltia crònica amb qui puguem conviure. Menys armes o corrupció i més diners per a investigació.

Tags: Càncer, llaços

Notícies semblants: