4 de Febrer Dia Mundial contra el Càncer – Un llaç per a cada especialitat.

Avui 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, promogut per l‘Organització Mundial de la Salut (OMS), el Centre Internacional d’investigacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC), amb l’objectiu de conscienciar a la societat de la importància que té la prevenció en aquesta malaltia.

S’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran algun tipus de càncer en algun moment de la seva vida. Cada any al món es diagnostiquen 14 milions de casos nous a l’any i el “mal dolent” com deien els nostres avis, provoca 9,6 milions de morts anuals.

En dades de Catalunya, l’any 2018 es van registrar més de 36.500 nous casos, 20.749 homes i 15.782 dones. De tots els diagnosticats, van morir un total de 17.156 persones, detectant una major mortalitat en el cas dels homes.

A causa de la pandèmia de la Covid-19 que estem patint des de fa tres anys, l’any 2020 a Catalunya es van diagnosticar un 12% menys de casos de càncer amb relació al 2019. Malauradament el que en un principi podria semblar una bona notícia, no és més que les necessitats de destinar tots els efectius tant materials com personals a la Covid-19, sobretot en la primera onada de la pandèmia i moltes altres malalties han quedat relegades a un segon pla.

Segons ha informat el doctor Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de la Vall d’Hebron, en la primera onada del Coronavirus els diagnòstics es van reduir en un 38% i tots sabem la importància que té el diagnòstic precoç en aquesta malaltia.

Gràcies a la prevenció, investigació i el nostre sistema sanitari, la supervivència va augmentant any rere any, en dades del 2018 està en el 54% en homes i 62,5% en dones.

Els càncers més freqüents en homes, són els de pròstata, còlon, recte i pulmó. En dones els de mama, còlon i recte, úter i pulmó.

Des de fa uns anys ha sorgit el moviment dels llaços solidaris, com a una forma de demostrar el nostre suport a les persones que pateixen la malaltia. Cada tipus de càncer té assignat un color diferent, sent el més popular el rosa dedicat al càncer de mama.

Una bona alimentació, fer exercici, allunyar-nos de substàncies tòxiques, com l’alcohol, el tabac i les drogues, evitar les exposicions al sol i la prevenció, són els factors que ens poden allunyar de la malaltia que per desgràcia afecta quasi totes les famílies.

I des d’aquí demanar als governs dels Estats que dediquin més pressupost per a investigació per tal que algun dia aconseguim que el Càncer sigui una malaltia crònica amb qui puguem conviure. Menys armes o corrupció i més diners per a investigació.

Tags: ,

Notícies semblants: