NATURA

Què us semblaria el Canvi Climàtic com assignatura obligatòria en les nostres escoles?

Tots tenim clar que hem de lluitar contra el Canvi Climàtic, potser encara som a temps de salvar el planeta de tots els mals que tenim en perspectiva si no actuem ràpidament.

El Canvi Climàtic afecta a tot el món, el desglaç dels pols, l’augment del nivell del mar, els fenòmens meteorològics extrems cada cop més sovint, onades de calor i sequeres, tots aquests factors s’intensificaran en les pròximes dècades, però encara podem frenar-ho.

Desglaç i augment del nivell del mar: L’escalfament global del planeta fa que es desfasin les capes de gel dels pols i les glaceres, amb el corresponent augment del nivell dels oceans i mars, posant en seriós perill les zones costaneres. Com ja fa temps estem detectant, el  Delta de l’Ebre i l’Illa de Buda corren autèntic perill.

Fenòmens meteorològics extrems: Cada cop tindrem unes condicions meteorològiques extremes més sovint, augmentaran les tempestes i inundacions, les temporades de sequera cada cop seran més llargues, l’augment de la temperatura ocasionarà més incendis forestals, etc. Si no fem res, l’any 2050 Catalunya podria tenir uns estius amb 3,4 °C més que ara.

Riscos per la flora i la fauna: El Canvi Climàtic s’està produint tan de pressa que moltes espècies, tant de plantes com d’animals, ja estan patint el problema. Per poder sobreviure algunes espècies s’estan traslladant a altres hàbitats i si les temperatures continuen pujant, moltes tenen un greu perill d’extinció.

Està clar que davant d’aquest panorama, hem de fer alguna cosa per lluitar contra el Canvi Climàtic i com la majoria de les coses de la nostra vida, passa per l’educació. Hem d’ensenyar als nostres nens i nenes, des de ben petits com poden contribuir ells a frenar el Canvi Climàtic i que de grans no cometin els mateixos errors que hem fet les generacions anteriors.

Itàlia ja ha començat a actuar i des d’aquest curs inclou una nova assignatura obligatòria en les seves escoles. Una assignatura dedicada al Canvi Climàtic, 33 hores lectives perquè els estudiants aprenguin tot allò que poden fer i el que no han de fer per salvar el nostre planeta. Potser d’aquí a uns anys sortiran més Greta Thunberg, entre els joves italians.

No seria mala idea que les escoles catalanes adoptessin aquesta iniciativa, ja que en tots els aspectes de la vida, l’educació és un dels pilars més important.

Tags: Canvi Climàtic

Notícies semblants:

Últimes Notícies