Què és l’Efecte Fata Morgana que ens fa veure imatges increïbles enmig del mar?

Foto: Xavi Cabo

Fa tres anys al voltant de la posta de sol, els ciutadans que passejaven per la platja de Barcelona es van quedar bocabadats amb una imatge que es veia al mar, les torres del que semblava una plataforma petroliera emergia en mig de les aigües, però de què es tractava, d’una ciutat enfonsada, un efecte paranormal o un simple fenomen meteorològic?

La fotografia la va captar Xavi Cabo col·laborador de TV3, des de la zona de Gavà i tota mena d’especulacions van sorgir ràpidament.

Segons va informar TV3, es tractava d’un dic flotant que estava sent remolcat fora del port de Barcelona, però que es veia distorsionat a conseqüència de l’efecte Fata Morgana. El dic flotant batejat com “Mar de l’Aneto” formarà part del nou moll de creuers del Port de Tarragona.

Els serveis meteorològics de TV3 van explicar l’efecte Fata Morgana, anomenat així en italià per la germanastra del rei Artur, Morgan le Fay, que segons la llegenda era una fada que tenia el poder de canviar d’aspecte físic.

L’efecte Fata Morgana es forma per una inversió de la temperatura que produeix una mena d’il·lusió òptica o miratge que fa que objectes que es troben a l’horitzó adoptin una altra aparença. L’explicació més científica és que es forma per la diferència de densitat de l’aire produïda per la inversió tèrmica, la diferència de densitat de les diferents capes de l’aire fa que els raigs de llum facin una inflexió quan travessen aquestes capes, distorsionant els objectes.

On més es produeix aquest efecte és a l’estret de Messina entre Calàbria i Sicília, on s’han pogut veure imatges realment increïbles.

Tags: Fata Morgana

Notícies semblants: