Espanya Confinada els pròxims 15 dies.

Parc María Luisa de Sevilla

Ahir a la nit, després d’hores d’espera el President de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez va anunciar les mesures preses a conseqüència de l’estat d’alerta decretat. 

La primera mesura que va anunciar és la decisió de prendre el control de tot l’Estat. Durant aquests 15 dies vinents, “L’autoritat competent a tot el territori serà el govern d’Espanya” i els que estaran al capdavant d’aquest comandament, a més del President Pedro Sánchez, seran:

– Margarita Robles al capdavant del Ministeri de Defensa
– Fernando Grande-Marlaska a Interior
– José Luis Ábalos en Transports
– Salvador Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat.

La Moncloa, seu del govern espanyol

Mai abans en democràcia aquests ministeris han tingut tant poder sobre les Comunitats Autònomes, com en aquests moments. A efectes pràctics, suposa que poden retirar competències de qualsevol administració autònoma i podran intervenir empreses i subministraments per raons de salut pública.

Mossos d’Esquadra, Ertzaintza i Policies locals passen a estar sota el comandament del Ministeri d’Interior i poden ser requerides en qualsevol moment. No es descarta la possibilitat de treure l’exèrcit al carrer en cas de necessitat.

Quines mesures ens afecten a la ciutadania? Durant la vigència de l’estat d’alarma els ciutadans només podrem circular per les vies d’ús públic, per la realització de les següents activitats:

– Per l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
– Assistència a centres sanitaris.
– Desplaçaments per anar a treballar.
– Retorn al lloc de residència habitual.
– Assistència i cura de persones grans, menors, discapacitades o dependents.
– Desplaçament a entitats financeres.
– Per causes de força major o situació de necessitat.

Mercat de la Concepció – Barcelona

Tots aquests desplaçaments s’hauran de fer de forma individual, excepte quan es tracti d’acompanyament a una persona amb dificultats.

Quines botigues poden obrir?

– Les d’alimentació i productes de primera necessitat, productes farmacèutics, mèdics, òptiques, ortopèdies.

– Productes d’higiene, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics, de telecomunicacions i el comerç per internet.

– Tintoreries, un servei necessari per poder mantenir la neteja de roba hospitalària i altres centres d’atenció.

– Perruqueries per raons d’higiene personal, sobretot per a la gent gran o amb dificultats.

Els mitjans de transport públic, d’àmbit estatal, ferroviari, per carretera, aeri i marítim reduiran la seva oferta al 50% i sempre mantenint les mesures de seguretat recomanades per sanitat.

Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat, Metro i Bus, funcionaran al 100% per facilitar el desplaçament de la gent que ha d’anar a treballar, però no es descarta reduir la freqüència més endavant.

 

Tags: Coronavirus, Espanya

Notícies semblants: