Avui fa 93 anys que en Francesc Macià proclamava la República Catalana des del Balcó de la Generalitat.

Avui fa 93 anys que en Francesc Macià, des del balcó del Palau de la Generalitat, va proclamar la República Catalana i proposava una confederació amb els pobles d’Espanya. Era el 14 d’abril de 1931.

Hores abans havia estat Lluís Companys, regidor de l’Ajuntament de Barcelona el que, des del balcó del consistori havia proclamat la República. El que semblava un gest espontani d’en Companys, va anar més enllà, el va seguir Macià amb la proclamació de la República Catalana dins la Federació Ibèrica, no hi havia marxa enrere i el moviment va arribar a Madrid.

Aquella nit el Rei Alfonso XIII, surt de Madrid cap a l’exili a França. Durant l’exili va viure en els millors hotels de diferents ciutats europees, que pagava gràcies als diners que havia dipositat anteriorment en bancs suïssos i anglesos. Potser és costum de tots els reis tenir diners fora per si s’han d’exiliar.

Proclamada la II República espanyola, s’obre un període amb moltes esperances, però malauradament tan sols va durar 6 anys, fins que el 18 de juliol de 1936 el General Franco va protagonitzar l’alçament nacional que va desencadenar en la Guerra Civil. Tres anys de cruenta guerra en la qual van morir més de mig milió de persones.

Amb el fi de la guerra l’1 d’abril de 1939 i la victòria del ban nacional amb Franco al capdavant, va acabar també la II República, donant pas a 40 anys de dictadura.

Quan Macià va proclamar la República Catalana ho va fer amb aquestes paraules:

“Catalans, interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com a Estat integrant de la Federació ibèrica”.

Dies després va fer un pas enrere, renuncia a la República Catalana a canvi de la restitució de la Generalitat acordada amb el govern de Madrid. Diuen que la història es repeteix i això és el que va passar un cop finalitzada la dictadura, un altre cop es restableix la Generalitat i aquí estem, gaudint d’un autogovern que en qualsevol moment ens poden treure, com va passar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per causa del procés i a hores d’ara perdent les competències per culpa d’un maleït virus, el Coronavirus.

Tags: II República

Notícies semblants: