95 anys de la inauguració de l’Estadi Olímpic de Montjuïc.

Avui fa 95 anys de la inauguració de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, amb motiu de la celebració de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929. Obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, en aquells moments era el segon estadi més gran de tot el món.

El dia de la inauguració es va celebrar un partit de rugbi entre les seleccions d’Espanya i Itàlia i un amistós de futbol entre la Selecció Catalana i el Bolton Wanderers anglès, que van guanyar els catalans per 4-0.

L’Estadi Olímpic de Montjuïc estava pensat per allotjar uns futurs Jocs Olímpics als quals Barcelona havia presentat candidatura per l’any 1936, però finalment es van acabar celebrant a Berlín, en ple nazisme de Hitler.

Foto: Estadio de Montjuïc, 1929. AFB. Josep Gaspar

En perdre la candidatura als Jocs Olímpics, la Ciutat Comtal va impulsar una Olimpíada Popular per aquell mateix any, però amb l’esclat de la Guerra Civil, el 18 de juliol de 1936, tan sols es van poder fer diversos assajos, però l’Olimpíada mai es va arribar a celebrar fins 56 anys més tard.

Durant la Guerra Civil i gran part de la postguerra, l’Estadi va quedar abandonat, fins que l’any 1955, el van tornar a posar a punt per a la celebració dels Jocs del Mediterrani en els que van participar Egipte, França, Grècia, Itàlia, El Líban, Malta, Mònaco, Síria, Turquia i Espanya.

L’Estadi Olímpic de Montjuïc va tornar a quedar a l’oblit fins a la designació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics. L’any 1985 es va començar una profunda remodelació per tal de fer la cerimònia inaugural dels Jocs del 1992 i allotjar les competicions d’atletisme.

Un cop acabades les obres, el 8 de setembre de 1989 es va celebrar la V Copa del Món d’Atletisme, entre uns dies d’intensa pluja a la ciutat de Barcelona, cosa que va posar a prova la remodelació. L’Estadi va patir unes greus goteres, per les que es filtrava l’aigua a l’interior.

Un cop resoltes aquestes deficiències, el 25 de juliol de 1992 es va poder celebrar, amb gran èxit, la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics i el 9 d’agost la cerimònia de clausura a les que van assistir 60.000 persones, que és l’aforament actual que té l’Estadi.

Foto: La Fura dels Baus va dirigir la cerimònia inaugural

Després dels Jocs Olímpics, l’Estadi va continuar allotjant campionats d’atletisme, concerts i altres esdeveniments com les festes del Club Súper3, fins que l’any 1997, va passar a ser la seu del RCD Espanyol fins a l’any 2009 que va marxar al nou estadi de Cornellà. El 31 de març del 2001 va canviar el seu nom pel d’Estadi Olímpic de Montjuïc Lluís Companys, en honor a qui havia estat president de la Generalitat de Catalunya.

Aquests darrers 20 anys ha estat seu d’activitats culturals, grans concerts de música i actualment acull un parc temàtic de l’esport, dins del marc del projecte Open Camp. Més de 20 experiències relacionades amb l’esport professional a l’abast de tothom, com un simulador de futbol, una pista de basquet, pista d’atletisme o experimentar la sensació d’un pilot de MotoGP, etc.

Escoltem a Freddy Mercuri i Montserrat Caballé interpretant “Barcelona”, la cançó oficial dels Jocs Olímpics de 1992.

Ara és el FC Barcelona l’inquilí que té l’Estadi Olímpic de Montjuïc mentre durin les obres de remodelació del Camp Nou, com anteriorment havia fet el RCD Espanyol mentre construïen l’estadi de Cornellà.

Tags: Estadi Olimpic, Montjuic

Notícies semblants: