Sabeu que la muralla més antiga d’Espanya la tenim a Catalunya?


Espanya té moltes ciutats emmurallades, algunes d’elles molt espectaculars que ens transporten a altres èpoques. Segons una prestigiosa guia d’hotels, les 10 muralles més captivadores de l’Estat són les d’Àvila, Còrdova, Ciudad Rodrigo, Lleó, Lugo, Albarracín, Morella, Trujillo, Toledo i Peníscola, però sabeu quina és la més antiga d’Espanya?

La més antiga de totes és la de Tarragona que data de l’època romana, en temps de la Tàrraco romana. Construïda entre els segles III i I a.C per emmurallar la ciutat per defensar-la dels atacs dels enemics. Després de la caiguda de l’Imperi Romà va tenir moltes transformacions, sobretot a l’Edat mitjana i l’Edat moderna. Al llarg dels anys s’ha anat consolidant com un símbol d’aquella època romana de la Península Ibèrica. La muralla de Tarragona, la més antiga que es conserva fora d’Itàlia, va ser considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000, dins del Conjunt Arqueològic de Tàrraco.


En l’època romana va arribar a tenir fins a quatre quilòmetres, però actualment només es conserva poc més d’un quilòmetre que envolta el cas antic de la ciutat. També va tenir 14 torres, de les que es conserven tres: la de l’Arquebisbe modificada en l’Edad mitjana, la del Cabiscol i la de Minerva que és la més típicament romana i que conté l’escultura i la inscripció romana més antiga de la Península Ibèrica.

Les portes eren el pas d’entrada a la ciutat, la zona de comerç i el punt de control dels ciutadans. Actualment, es conserven cinc, dues d’elles visitables, la del Pretori i la del Mirador. El conjunt arqueològic de la muralla de Tarragona es coneix com el Passeig Arqueològic i en el seu recorregut podrem veure les torres, les portes i les diferents escultures com la de la Lloba Capitolina o relleus com el de la deessa Minerva.

Tags: Muralla, Passeig Arqueològic, Tarragona

Notícies semblants: