València, Balears i Catalunya hauran de comunicar-se entre elles en castellà

El Tribunal Suprem donant resposta a un recurs de cassació contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, ha dictaminat que la Generalitat Valenciana, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya, hauran de comunicar-se oficialment, en castellà.

Segons el Tribunal Suprem les diferents administracions de les comunitats autònomes, tenen el dret de dictaminar i comunicar-se en la seva llengua, la qual es considera oficial, però tan sols en l’àmbit del seu territori. 

En el moment en què s’han de relacionar amb administracions fora del seu territori, les comunitats autònomes ja no tenen competència i és l’estat espanyol qui dictamina en quina llengua s’han de fer tots els documents oficials i naturalment decideixen que en la llengua de Cervantes.

Amb aquesta resolució el Suprem confirma la sentència del TSJ de València que va dictaminar que la comunitat valenciana no era competent per decidir si es podia dirigir a les altres comunitats del mateix àmbit lingüístic, exclusivament en valencià-català.

Com en el cas del Corredor del Mediterrani, les relacions entre les Illes, València i Catalunya, també han de passar per Madrid. El mateix que per anar en tren d’alta velocitat de Barcelona a València, quan hi ha una distància de 350 km, hem de fer 900 km (600 km fins a Madrid i després 300 km de Madrid a València).

Un nou atac sense cap sentit a la nostra llengua, amb l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la Covid-19, les comunitats autònomes van perdre moltes de les seves competències, però sembla que un cop superada la crisi sanitària, les coses no canviaran gaire.

El president Torra va ser un dels primers a denunciar-ho a Twitter, amb aquestes paraules:

“Acatar aquesta sentència seria acceptar una burla monstruosa i ignominiosa a la nostra llengua. Per descomptat, la Generalitat de Catalunya seguirà comunicant-se en català, llengua comuna, amb els governs de les Illes i del País Valencià”.

Tags: Tribunal Suprem

Notícies semblants: