Per què li diem braç de gitano a aquest meravellós pastís? – Origen i recepta del braç de gitano

Hi ha dues teories arran l’origen i el nom d’aquest rotllet de bescuit farcit de nata, crema o trufa. Una d’elles el situa en la Barcelona a finals del segle XIX i principis del XX, en temps que els calderers es passejaven per la ciutat oferint els seus serveis als comerciants.

L’ofici de calderer consistia a fabricar calders i altres estris de metall que distribuïen per les diferents poblacions mitjançant la venda ambulant. Molts d’aquests professionals eren d’ètnia gitana i quan anaven a vendre o reparar algun calder a les pastisseries de Barcelona, els pastissers els oferien un tros de pastís amb els dolços que els havien sobrat i els enrotllaven perquè se’l poguessin endur a sota del braç.

Amb el pas del temps el costum es va anar arrelant entre els pastissers de Barcelona i popularitzant el nom de Braç de Gitano, molt lluny de ser una denominació despectiva per l’ètnia gitana.

Una altra teoria és que l’origen del Braç de Gitano l’hem de buscar a l’Edat Mitjana a Egipte. Segons la història diu que un monjo espanyol va conèixer aquest dolç en un monestir egipci i el va popularitzar aquí amb el nom de Braç Egipci i amb el pas del temps va derivar a Braç de Gitano.

Durant el segle XX es va anar arrelant el costum de comprar un Braç de Gitano per les postres dels diumenges o per alguna celebració especial i amb els pas dels anys s’han anat ampliant les versions, de nata, crema, trufa, fruites del bosc, etc.

Recepta Cuina, Com es fa – Braç de gitano de Nata

Ingredients:

  • Quatre ous mitjans
  • 120 grams de farina normal
  • 120 grams de sucre
  • 1/2 sobre de llevat en pols
  • Un polsim de sal
  • 1/2 litres de nata per a muntar
  • 75 grams de sucre glaç
  • Una mica més de sucre glaç, cacau, xocolata o fruits vermells per decorar.

Preparació: 

Batre els ous amb els 120 grams de sucre fins que ens quedi una crema d’ou.

Barregem la farina, la sal i el llevat. Ho tamisem amb un col·lador fi i l’anem incorporant a la crema d’ou, sense parar de remenar amb moviments envoltants perquè no perdi l’aire i no abaixi el volum.

Preparem una safata de forn, folrada amb paper sulfurat i aboquem la barreja que hem fet, l’estenem al llarg de la safata i la fiquem al forn preescalfat a 180° entre 10 a 12 minuts. Per comprovar que està cuit, fiquem el pal d’una broqueta i quan surti sec, el bescuit ja estarà en el seu punt.

El traiem del forn i el posem damunt un drap de cuina, deixem reposar cinc minuts, l’enrotllem sobre el drap i el deixem refredar enrotllat.

Mentre el bescuit es refreda, muntem la nata. Per fer-ho, tant la nata com els estris han d’estar molt freds, és aconsellable ficar una estona abans, el got i el braç de la batedora al congelador.

Barregem la nata amb els 75 grams de sucre glaç i anem muntant la nata amb les varetes de muntar la batedora.

Un cop muntada la nata, desenrotllem el bescuit, el farcim amb la nata i el tornem a enrotllar. Cobrim els extrems amb una mica de nata i el deixem a la nevera fins al moment de menjar.

Es pot decorar amb sucre glaç pel damunt, trossets de xocolata o fruits del bosc. Al vostre gust.

Tags: Braç de gitano

Notícies semblants: