Hi ha dues teories arran l’origen i el nom d’aquest rotllet de bescuit farcit de nata, crema o trufa. Una d’elles el situa en la Barcelona a finals del segle XIX i principis del XX, en temps que els calderers es passejaven per la ciutat oferint els seus serveis als comerciants.
L’ofici de calderer consistia a fabricar calders i altres estris de metall que distribuïen per les diferents poblacions mitjançant la venda ambulant. Molts d’aquests professionals eren d’ètnia gitana i quan anaven a vendre o reparar algun calder a les pastisseries de Barcelona, els pastissers els oferien un tros de pastís amb els dolços que els havien sobrat i els enrotllaven perquè se’l poguessin endur a sota del braç.
Amb el pas del temps el costum es va anar arrelant entre els pastissers de Barcelona i popularitzant el nom de Braç de Gitano, molt lluny de ser una denominació despectiva per l’ètnia gitana.
Una altra teoria és que l’origen del Braç de Gitano l’hem de buscar a l’Edat Mitjana a Egipte. Segons la història diu que un monjo espanyol va conèixer aquest dolç en un monestir egipci i el va popularitzar aquí amb el nom de Braç Egipci i amb el pas del temps va derivar a Braç de Gitano.
Durant el segle XX es va anar arrelant el costum de comprar un Braç de Gitano per les postres dels diumenges o per alguna celebració especial i amb els pas dels anys s’han anat ampliant les versions, de nata, crema, trufa, fruites del bosc, etc.
Recepta Cuina, Com es fa – Braç de gitano de Nata
Ingredients:
- Quatre ous mitjans
- 120 grams de farina normal
- 120 grams de sucre
- 1/2 sobre de llevat en pols
- Un polsim de sal
- 1/2 litres de nata per a muntar
- 75 grams de sucre glaç
- Una mica més de sucre glaç, cacau, xocolata o fruits vermells per decorar.
Preparació:
Batre els ous amb els 120 grams de sucre fins que ens quedi una crema d’ou.
Barregem la farina, la sal i el llevat. Ho tamisem amb un col·lador fi i l’anem incorporant a la crema d’ou, sense parar de remenar amb moviments envoltants perquè no perdi l’aire i no abaixi el volum.
Preparem una safata de forn, folrada amb paper sulfurat i aboquem la barreja que hem fet, l’estenem al llarg de la safata i la fiquem al forn preescalfat a 180° entre 10 a 12 minuts. Per comprovar que està cuit, fiquem el pal d’una broqueta i quan surti sec, el bescuit ja estarà en el seu punt.
El traiem del forn i el posem damunt un drap de cuina, deixem reposar cinc minuts, l’enrotllem sobre el drap i el deixem refredar enrotllat.
Mentre el bescuit es refreda, muntem la nata. Per fer-ho, tant la nata com els estris han d’estar molt freds, és aconsellable ficar una estona abans, el got i el braç de la batedora al congelador.
Barregem la nata amb els 75 grams de sucre glaç i anem muntant la nata amb les varetes de muntar la batedora.
Un cop muntada la nata, desenrotllem el bescuit, el farcim amb la nata i el tornem a enrotllar. Cobrim els extrems amb una mica de nata i el deixem a la nevera fins al moment de menjar.
Es pot decorar amb sucre glaç pel damunt, trossets de xocolata o fruits del bosc. Al vostre gust.