Els presos polítics catalans a un pas del tercer grau i d’aconseguir la semi llibertat.

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Wad Ras i Puig de les Basses proposen per unanimitat que els nou presos polítics catalans passin al tercer grau. Ara aquesta decisió està pendent de ratificació, per part del jutge de vigilància penitenciaria i pel del Departament de Justícia de la Generalitat, en mans de la consellera republicana Ester Capella.

Actualment ja surten per treballar o fer voluntariat, però després han de tornar a presó. Si finalment se’ls concedeix el tercer grau, continuaran desenvolupant les seves tasques però després poden quedar-se fora fins a l’hora d’entrada per dormir. Tan sols hauran d’anar a dormir a la presó de dilluns a divendres, quedant-se a casa els caps de setmana i festius. Els permisos anuals també s’amplien, passen de 36 a 46 dies.

Aquesta mesura no es tracta de cap privilegi, segons declaracions del director de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calderó:

“No es pot mantenir en un grau inferior algú que pot estar en un grau superior”.

La Fiscalia pot recórrer la decisió i en aquest cas serà el Tribunal Suprem, presidit pel jutge Marchena, qui tingui l’última paraula. Tenint a la vista una possible campanya electoral on podrien participar els nou condemnats, veurem com es pronuncia el jutge Marchena.

Si rebutja el tercer grau, seria tot un escàndol, ja que en la sentència 459/2019 del 14 d’octubre, no es va incloure la petició de la Fiscalia perquè no se’ls pogués atorgar el tercer grau fins que haguessin complert la meitat de la condemna.

Tags: Presos polítics

Notícies semblants: