Quaranta-sis anys de la Tragèdia del Càmping els Alfacs

Era l’11 de juliol de 1978 al voltant de les dues de la tarda quan un camió cisterna sobrecarregat de propilè liquat esclata en mig de la carretera N-340 a l’altura del Càmping dels Alfacs, dins el terme municipal d’Alcanar, provocant la mort de 215 persones. Havia sortit de Tarragona amb més de quatre tones de sobrecàrrega i es dirigia a Alacant.

El camió va sortir volant i la deflagració va arrasar una tercera part del càmping, fent explotar al seu pas, els cotxes i les bombones de butà que tots els campistes tenien a les caravanes i tendes. Moltes de les víctimes van morir carbonitzades en el mateix moment, altres corrien cap al mar, que es va convertir en una trampa, ja que a la vora de l’aigua es va arribar a una temperatura de 2.000 °C pel propilé.

El balanç final va ser de 158 persones mortes a l’acte, inclòs el conductor del camió, 57 en les primeres hores a causa de les cremades i 67 van resultar ferides de diversa consideració, la majoria de nacionalitat belga, francesa, alemanya i holandesa, però també de nacionalitat espanyola.

De la investigació es va poder deduir que la causa de l’accident va ser la sobrecàrrega de més de quatre tones que va produir la ruptura de la cisterna i la posterior explosió. Aquesta figura com a causa oficial al Jutjat de Tarragona.

Les restes del camió sinistrat.

Si l’explosió s’hagués produït minuts abans, la tragèdia hauria estat molt pitjor, ja que l’N-340 passa pel mig de Sant Carles de la Ràpita que en ple estiu està ple de turistes.

El Càmping Alfacs actualment continua obert i és gestionat pel fill de la família que el regentava en el moment de l’accident, una de les parets de l’edifici d’apartaments, ens recorda les víctimes de la pitjor catàstrofe de l’Estat ocorreguda en un càmping.

Per respecte a les víctimes i els seus familiars, no incloem cap dels milers d’imatges i vídeos de les víctimes carbonitzades. Deixem-les descansar en pau. Recordem-les amb aquest mural.

Tags: Càmping Els Alfacs

Notícies semblants: