Avui fa 85 anys que començava la Batalla de l’Ebre, la batalla més cruenta de la Guerra Civil

El dia de Sant Jaume de l’any 1938 començava la famosa Batalla de l’Ebre on s’estima van morir 30.000 persones. La batalla més cruenta de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

Dos anys després de l’inici de la Guerra Civil espanyola, la nit del 25 de juliol els republicans es van decidir a travessar el riu Ebre, entre Mequinensa i Amposta per tal de sorprendre a les tropes franquistes. La batalla més cruenta de la Guerra Civil que es va desenvolupar a les terres del Matarranya, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta, havia començat.

Els republicans pretenien frenar l’avenç de les tropes franquistes sobre València, amb l’esperança que les potències europees com França i Gran Bretanya que lluitaven contra el nazisme, intervinguessin en el conflicte bèl·lic espanyol, però no va ser així. Els catalans ja estem acostumats que Europa no reaccioni, que doni l’esquena als nostres conflictes.

Les tropes franquistes que tenien millor artilleria, aviació i personal humà, van necessitar 115 dies per obligar els republicans a tornar a travessar el riu. 115 dies de desgast i de mort que molts dels nostres avis van recordar tota la vida. El 16 de novembre els republicans tornaven a l’altre costat de l’Ebre i el 26 de gener del 1939 les tropes franquistes entraven a Barcelona.

En el 25è aniversari de la Batalla de l’Ebre la ciutat de Tortosa va posar un monòlit en mig del riu Ebre, obra de Lluís Maria Saumells. El va inaugurar el dictador Francisco Franco amb el títol “Els 25 anys de pau”.

Aquest monòlit ha estat notícia en els darrers temps, des que la Generalitat de Catalunya va decidir retirar-lo d’enmig del riu i un jutge de Tarragona va ordenar parar les obres que ja s’havien iniciat per la retirada, a causa d’una denúncia presentada pel col·lectiu Corembe (Col·lectiu per a la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre). El jutge ha aturat les obres com a mesura cautelar que demanava el citat col·lectiu, fins que es resolgui el conflicte.

Tags: La Batalla de l'Ebre

Notícies semblants: