El Parlament de Catalunya celebra el 40è aniversari de la seva restitució.

Avui el Parlament de Catalunya ha fet la presentació dels actes que es faran com a celebració del 40è aniversari de la seva restitució, així com el logotip que s’inclourà en totes les comunicacions que es facin al llarg de l’any i el cartell promocional. Una celebració que es veurà condicionada per la pandèmia de la Covid-19.

La tradició parlamentària de Catalunya data del segle XI, hem de buscar el seu origen en unes reunions assembleàries anomenades de pau i treva i en la Cort Comtal del segle XI. Però la història més recent del nostre parlament i tal com l’entenem avui en dia comença l’any 1932, quan es reprèn la tradició parlamentària que havia estat interrompuda des del 1714. Les primeres eleccions es van celebrar el 20 de novembre de 1932 i la sessió constitutiva el 6 de desembre, presidida per Lluís Companys.

Sessió constitutiva del 6 de desembre de 1932

Durant dos anys 1934-1936 l’anomenat Bienni Negre el parlamentarisme català va quedar interromput, posteriorment va arribar la Guerra Civil 1936-1939 i finalment amb la victòria del General Franco, definitivament es va abolir la institució junt amb altres òrgans de la Generalitat. Però el parlamentarisme català va continuar treballant a l’exili amb la confiança que algun dia podria ser restablert.

Amb l’aprovació de la Constitució de 1978 queda restablerta la Generalitat de Catalunya. Les primeres eleccions es van fer el 20 de març de 1980 i la sessió constitutiva va ser el 10 d’abril, presidida pel President provisional Josep Tarradellas, després va ser elegit Heribert Barrera com a President del Parlament.

Sessió constitutiva del 10 d’abril de 1980

El Parlament tenia preparats una sèrie d’actes commemoratius d’aquest 40è aniversari, però a causa del Coronavirus, s’han hagut d’adaptar a les mesures sanitàries vigents. El pròxim dilluns 7 de setembre es farà l’acte institucional al pati de les Magnòlies, en el que s’homenatjarà els diputats i diputades que han passat per la cambra al llarg d’aquests quaranta anys, amb una representació de diputats i diputades de cada legislatura.

El dijous 10 de setembre es farà l’acte d’entrega de la Medalla d’Honor en la categoria d’Or als professionals del sistema de salut de Catalunya, en reconeixement de tota la tasca i compromís que han fet durant la pandèmia de la Covid-19 i que malauradament han de continuar fent en aquests moments.

Tags: Parlament de Catalunya

Notícies semblants: