Juanola, història de les famoses pastilles nascudes al barri de Gràcia de Barcelona

Les famoses pastilles Juanola amb la característica forma romboide i que tothom que les tasta diu que no es pot prendre una sola, són originàries de Barcelona, concretament van néixer al carrer Montseny de l’emblemàtic barri de Gràcia de Barcelona, l’any 1906.

El seu creador va ser Manuel Juanola Reixach, nascut a Palafrugell l’any 1874, com molts joves d’aquella època es va traslladar a Barcelona per estudiar farmàcia i més tard va començar a treballar en una farmàcia de Tarragona.

L’any 1903 va tornar a Barcelona per obrir la seva pròpia farmàcia al carrer Montseny de Gràcia i tres anys més tard comença a elaborar unes pastilles amb una forma inconfusible, de color negre i amb un sabor de regalèssia que encanta a tothom que les tasta. Es comencen a comercialitzar en caixes de sis grams a un preu de 2,5 cèntims.

L’any següent es van vendre més de 100.000 unitats i gràcies a la millor publicitat del moment, el boca a boca, aviat van haver d’augmentar la producció. Manuel Juanola era el que avui en dia podríem dir un gran comercial, a tots els seus clients i a tots aquells que ell veia que podien fer promoció del seu producte els hi regalava caixes de pastilles Juanola, com a cantants o locutors de ràdio.

L’any 1908 va aconseguir que projectessin imatges de les seves pastilles en les sessions de cinema, convertint-se en un dels primers productes a publicitar-se en el nostre país. Aviat les pastilles registrades com a especialitat farmacèutica es venien a totes les farmàcies de Barcelona i l’any 1930 ja es distribuïen a tot el país.

Durant la guerra civil van intentar tancar la farmàcia però la gent de Gràcia es va mobilitzar i van aconseguir que tan sols estigués tancada uns mesos. Un cop acabada la guerra, la petita farmàcia de barri es va anar quedant petita i el fill del fundador va crear a Barcelona els Laboratoris Juanola amb una nova mecanització i una gran expansió.

Comencen a fer publicitat en els mitjans de comunicació amb aquella frase que ja utilitzaven en els anys 30: Pastillas Juanola: contra la tos, aclaran la voz y refrescan la boca”.

A partir dels anys 70 fan les mateixes caixes petites en diferents colors i formes, traient al mercat un format més gran, amb la caixa d’un color verd fluorescent, molt cridaner. Des de llavors han canviat en diferents ocasions el format de les caixes, fins a arribar a l’actual que és de plàstic vermell.

Les pastilles Juanola continuen elaborant-se amb la mateixa fórmula que fa més de cent anys va crear el D. Manuel Juanola Reixach, amb ingredients naturals, extracte de regalèssia, mentol, eucaliptus, fècula de blat de moro i altres olis essencials.

Tags: Pastilles Juanola

Notícies semblants: