L’Hospital Clínic fa la primera operació de maluc sense hospitalització a Espanya

Per primer cop a l’Estat espanyol, l’Hospital Clínic de Barcelona ha fet una intervenció de maluc per col·locar una pròtesi, sense necessitat que el pacient sigui hospitalitzat. En els darrers anys el Clínic ja havia anat reduint els dies d’hospitalització en intervencions d’aquestes característiques, el que normalment necessitava uns set dies ara ja es feia en tres.

L’operació que es va fer el passat mes de juliol va estar a càrrec del Dr. Jenaro Ángel Fernández-València del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i cap de la secció de maluc. La intervenció va ser tot un èxit i el pacient no ha tingut cap mena de complicació.

Per tal que el pacient no necessiti hospitalització, s’han de complir una sèrie de requisits:

– El pacient haurà de participar en unes sessions abans de sotmetre’s a la intervenció, per tal que conegui la seva malaltia, aspectes de la cirurgia o com serà la seva recuperació. Allà l’ensenyaran com caminar, pujar o baixar escales i el que ha de fer per tal de recuperar la mobilitat.

– S’estudia al pacient per detectar que es pugui produir una anèmia per la pèrdua de sang durant la intervenció, el que augmentaria el risc d’haver de fer una transfusió i durant l’operació se li administra àcid tranexamic, per reduir el sagnat.

– Des de fa anys el Clínic ja tracta les cirurgies de maluc amb mètodes menys invasius, des del 2016 ja treballen amb una tècnica que permet col·locar la pròtesi sense necessitat de tallar els muscles o tendons, cosa que permet una recuperació més ràpida sense necessitat d’hospitalització.

– Administrant corticoides abans de la intervenció es disminueix el dolor i el mareig en posar-se en peu després de la cirurgia.

– Recuperar la mobilitat quan abans és molt important per treballar la musculatura, l’entorn venós i controlar el dolor, evitant així el risc de patir una trombosi venosa. Fins ara els pacients havien d’estar dies amb heparina precisament per evitar la trombosi per falta de mobilitat.

– Abans en aquests tipus d’intervencions els pacients eren sondats i se’ls col·locava un drenatge, amb aquesta nova tècnica no són necessaris.

És el primer cop a Espanya que es fa una intervenció d’aquestes característiques i en aquests moments de pandèmia de la Covid-19 també és una bona notícia per no col·lapsar els hospitals.

Tags: Hospital Clínic, Protesi Maluc

Notícies semblants: