Avui fa 61 anys de les grans Riuades del Vallès – 25.09.1962

La nit del 25 al 26 de setembre de 1962, després d’una llarga sequera, el Vallès Occidental i en menor mesura l’Oriental i la mateixa capital de Barcelona, va patir la riuada més important de la seva història. Més de 212 litres per metre quadrat van desbordar les conques del Llobregat i el Besòs en tan sols tres hores.

Milers de milions, llavors de pessetes, en danys materials, però el més important, les riuades es va endur la vida d’entre 600 i 1.000 persones i milers de ferits. Les poblacions més afectades van ser Terrassa, Rubí, Ripollet, Cerdanyola, Sant Quirze (llavors Sardañola i San Quirico), Sabadell, Mollet, Montcada i Sant Adrià del Besòs. 

Moltes empreses es van veure afectades, principalment de la zona de Sabadell on algunes d’elles van quedar sepultades sota les aigües enfangades. Gran part de la indústria tèxtil de Catalunya es va veure greument afectada, es va calcular que les pèrdues van ser de 431 milions i 25 milions del sector no tèxtil.

Veïns recollint les seves pertinences – Foto: Valentí Marcet

Tota la tarda havia estat plovent moderadament a la zona de Barcelona, Vallès i Maresme, però en arribar la nit dos factors coincidents en el temps, van desencadenar la catàstrofe. Per una banda el riu Ripoll, de la Conca del Besòs va començar augmentar el seu cabal, arrasant tota la zona d’indústries de Sabadell i per l’altre costat la Riera de les Arenes, de la Conca de Llobregat, va fer el mateix causant grans estralls a la zona de Terrassa i Rubí. En el seu curs fins al mar els dos rius van continuar causant importants danys.

Un dels factors que va contribuir a augmentar les greus conseqüències dels aiguats, va ser que durant l’onada d’immigració interior que es va produir durant els anys 50 i 60 a Catalunya, es van fer edificis d’escassa qualitat, molts d’ells propers a les riberes dels rius i que en molts casos no arribaven a ser ni edificis, la gent vivia en barraques, recordem el que va passar en aquells anys al Somorrostro.

Barraques del Somorrostro

El llavors cap de l’Estat, el dictador Francisco Franco, va visitar la zona afectada el 2 d’octubre de 1962, segons La Vanguardia 100.000 persones van rebre al Caudillo, ho van descriure així:

“Una compacta masa humana, vibrante y enfervorizada, no cesó de tributar al Jefe del Estado sus aclamaciones y vítores“.

Un record per totes les víctimes i les seves famílies que van saber continuar endavant després d’una de les catàstrofes més importants de Catalunya.

Dos cotxes atrapats en un carrer de Terrassa – Foto: Joana Biarnés
Tags: Riuades 1962

Notícies semblants: