1 d’Octubre de 2017, un dia a la Història de Catalunya. Des de la custòdia de les urnes fins a un partit del Barça a porta tancada.

Avui fa sis anys que Catalunya es va decidir a fer un referèndum d’Independència. Malgrat totes les amenaces per part de l’Estat espanyol, la gent va omplir els carrers i els col·legis electorals per defensar les urnes. Urnes que van viatjar des de la Xina via Marsella fins a ser recollides per persones anònimes i discretament entrar a Catalunya.

Malgrat tot el dispositiu policial desplegat els dies previs al referèndum per intentar evitar-ho, les urnes van arribar als col·legis electorals i més de dos milions de persones van poder votar, no tan sols votaven els independentistes, també persones que defensaven el dret a decidir. El resultat va ser del 90,2% dels vots favorables al Sí a la Independència, un 7,8% a favor del No i un 2% que van votar en blanc.

Des de primera hora del matí, encara de nit i en gran part del territori plovent, la gent s’anava apropant als col·legis dels seus pobles o ciutats per tal de garantir que a les 9 del matí es pogués obrir amb la normalitat de qualsevol diada electoral. La tarda anterior alguns col·legis havien organitzat una jornada festiva, amb activitats per a tota la família i alguns d’ells van passar la nit allà.

Poc després de les 8 del matí, el conseller de Presidència, Jordi Turull va anunciar que s’activava el cens universal per poder garantir que qualsevol ciutadà que volgués votar ho pogués fer en qualsevol seu electoral, molts votants en quant la policia va tancar el seu col·legi es van desplaçar fins a un altre per poder fer-ho. Després es comprovaven les dades per evitar duplicats.

Els 6.000 agents de policia que van ser desplaçats a Catalunya per a evitar el referèndum, alguns d’ells dormint al famós Piolin atracat al Port de Barcelona, no van poder evitar que s’obrissin la majoria de col·legis electorals, però malauradament aviat van començar les càrregues policials.

En aquest vídeo que recull imatges d’aquell 1 d’octubre amb paraules de l’historiador Josep Fontana tenim un breu resum del què vàrem viure aquell dia.

Durant la pandèmia de la Covid-19  ens vam acostumar a veure els partits de futbol per la televisió amb les grades buides,  tots els partits es jugaven a porta tancada, però aquell 1 d’octubre del 2017 el partit que havia d’enfrontar el Barça amb Las Palmas, també es va jugar a porta tancada. 

Després de moltes deliberacions per part de la directiva blaugrana i d’haver anunciat que suspendrien unilateralment el partit, finalment es va jugar sense públic. Moltes van ser les crítiques per jugar un partit després de tot el que havia succeït durant tota la jornada. El Barça va guanyar a Las Palmas per 3-0 amb dos gols de Messi i un de Busquets.

Ara fa un any TV3 va estrenar el documental ‘La Piràmide Invisible’ on expliquen com es va formar “la teranyina de voluntaris que va comprar, guardar i distribuir les urnes per a l’1-O?” 👇​ Aquí el podeu veure.

Tags: 1 d'octubre, Referèndum

Notícies semblants: