Ja heu vist la versió del Guernica de Picasso que ha fet Moià per commemorar l’1 d’Octubre?

Obra: Guernica de Pablo Ruíz Picasso

Per commemorar els fets de l’1 d’octubre, la població de Moià ha volgut fer un mural semblant al Guernica de Picasso, obra que el pintor malagueny va fer l’any 1937 inspirada en els bombardejos de l’aviació alemanya sobre el poble de Guernica (Biscaia) el 26 d’abril de 1937 i que amb el pas dels anys s’ha convertit en un testimoni de l’horror de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Moià ha volgut que un mural obra de l’il·lustrador de la comarca, Eduard Altarriba sigui testimoni dels fets de l’1 d’octubre del 2017 dia en què Catalunya va celebrar el Referèndum d’Independència. La territorial de l’ANC del Moianès ha estat el promotor d’aquesta iniciativa. El Mural de 6,40 x 3 metres s’ha instal·lat en la plaça del CAP, en la paret on són els ascensors per accedir al pàrquing.

En el mural d’Altarriba es poden veure imatges que ens recorden una de les obres més famoses de Picasso, el seu estil cubista, els rostres que volen expressar l’horror d’aquell dia, així com els elements representatius del que estava passant a Catalunya, policies carregant sobre els votants, una urna, paperetes i una estelada.

Obra: Mural commemoratiu de l’1 d’octubre de Eduard Altarriba

En ell també podem veure la mà d’un votant amb sang als quatre dits damunt l’escut d’un policia, que vol representar les quatre barres de la senyera catalana o fins i tot el famós vaixell que tots vàrem batejar com el Piolin“.

El mural va ser el gran protagonista dels actes del tercer aniversari del referèndum i el Coordinador de l’ANC de Moià, Pere Antúnez el va voler definir amb aquestes paraules:

“És una imatge de primera impressió, de sensacions, d’impacte. No és una cosa d’anàlisi profunda. El que jo hi percebo amb una mirada estic segur que és el que percebrà molta gent. És un impacte que resumeix molt bé el que va suposar aquell 1 d’Octubre”.

Aviat el “Guernica de Moià” s’ha fet molt popular a les xarxes socials, demanant a la gent que comparteixi la imatge abans que alguns desaprensius el destrossin, encara que la paret on està ubicat és un lloc tancat.

Tags: Guernika, Moià, Picasso

Notícies semblants: