Santa Maria del Mar va haver de pagar 2.500 lliures a Felip V per recuperar les campanes que havien tocat a sometent.

No fa gaire temps que l’Arxiu Diocesà de Barcelona va descobrir una documentació en la qual es reflectia que l’Església va haver de vendre bona part dels seus objectes de culte, per poder sufragar les despeses de les obres de reparació dels danys que havia sofert la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona durant la guerra de successió del 1714.

A més dels desperfectes pels bombardejos Santa Maria del Mar també va haver de pagar un tribut a Felip V per recuperar les campanes de la basílica. Durant el mes de setembre del 1714 les campanes de les esglésies de Barcelona van repicar per cridar a sometent, un cos paramilitar format per civils per garantir la protecció de la població i la terra catalana.

L’11 de setembre de 1714, les tropes borbòniques sota el comandament de Felip V van requisar totes les campanes de la ciutat que havien repicat a sometent, era el que anomenaven “dret de campanes” pel qual en vencedor es quedava amb elles i els que les volien recuperar havien de pagar un tribut.

A la ciutat de Barcelona moltes van ser les esglésies que van fer repicar les seves campanes, com la Catedral, Santa Maria del Pi o la Basílica de Santa Maria del Mar, de les dues primeres no hi ha constància de la quantitat pagada per recuperar-les, però en el cas de Santa Maria del Mar, segons la documentació trobada ara fa un any, es van pagar 2.492 lliures.

El 21 d’octubre de 1714 la junta de Santa Maria del Mar fa un escrit al bisbat demanant diners per pagar el tribut per recuperar les campanes:

Los obrers de la parròquia Iglesia de Santa Maria del Mar de la present ciutat diuen y representan a vostre senyoria que a instància del General y demes oficials de la Artilleria se ha fet petició y demanda de 2.492 lliures per la porció tocant a pagar a dita Iglesia per lo dret de campanes”. 

El bisbat va acceptar la petició i per tal de reunir els diners necessaris per recuperar les campanes i fer les obres de reparació va haver de vendre alguns objectes de culte, entre ells una imatge de Santa Madrona.

Entre la multa per recuperar les campanes, els deutes que tenia la basílica en aquells moments i les obres de reparació, la xifra arribava a 7.700 lliures i com no tenien prou diners van optar per fondre alguns objectes aconseguint uns 400 kg de plata que van vendre als joiers del carrer Argenteria, però encara no era suficient i van decidir demanar ajuda a nobles i prohoms.

Tags: Santa Maria del Mar

Notícies semblants: