19 d’octubre – Dia Internacional del Càncer de Mama – Quin és l’origen del llaç rosa?

El 19 d’octubre tot el món celebra el Dia Internacional del Càncer de Mama, una data que pretén sensibilitzar i conscienciar a les persones de la importància que té fer-se reconeixements mèdics periòdics per detectar com més aviat millor aquests tipus de tumors, que si són tractats en els seus inicis, tenen molt millor perspectives.

El llaç rosa s’ha convertit en el símbol mundial de la lluita contra aquesta malaltia i hem de buscar els seus orígens a principis dels anys noranta del segle passat, quan ja havia triomfat el llaç vermell representant la lluita contra la SIDA.

L’any 1992 Alexandra Penney llavors editora d’una revista orientada a la salut de les dones, havia estat treballant en l’edició anual de la Conscienciació sobre el Càncer de MamaEvelyn Lauder, vicepresidenta de la marca de cosmètics Estée Lauder va acudir com a invitada a la festa. Totes dues van tenir la idea de fer llaços per distribuir per la companyia de cosmètics per aconseguir promocionar la prevenció del càncer de mama.

Poc abans Charlotte Hayley una dona de 68 anys que havia superat un càncer de mama va emprendre la seva pròpia lluita i va començar a entregar llaços de color préssec a altres dones acompanyats d’una targeta que deia:

“El pressupost anual de l’Institut Nacional pel Càncer és de 1.800 milions de dòlars i tan sols un 5% es destina a la prevenció del càncer. Ajuda’ns a despertar als nostres legisladors i als Estats Units vestint aquest llaç”.

Alexandra Penney i Evelyn Lauder es van interessar per la causa de Charlotte Hayley i li van oferir treballar juntes, però Haley va rebutjar l’oferta, ja que veia un objectiu massa comercial en el projecte. Després d’aquesta negativa Alexandra i Evelyn van decidir continuar la seva campanya canviant el color del llaç i adoptant el rosa que és el que ha arribat fins als nostres dies com a missatge de conscienciació de la importància de la prevenció en el càncer de mama.

Des de llavors cada 19 d’octubre moltes persones llueixen el llaç rosa que s’ha convertit en una icona associada al càncer de mama. Molts són els edificis d’arreu del món que avui s’il·luminaran amb el color rosa característic d’aquesta malaltia.

S’estima que una de cada vuit dones patirà un càncer de mama al llarg de la seva vida i quan apareixen els primers símptomes el càncer ja està en una fase avançada, d’aquí la importància de la prevenció realitzant reconeixements periòdics.

Foto: Fundació Agbar

També us pot interessar: Un llaç per cada especialitat de càncer

Tags: Càncer de Mama, LLaç Rosa

Notícies semblants: