Una regidora d’Eivissa denúncia que un agent de policia nacional no la volia atendre per parlar català

La regidora de Joventut, Igualtat, Normalització Lingüística i Cementiris d’Eivissa, Claudia Cotaina, ha fet una denúncia a través del seu perfil de Twitter perquè un policia nacional de la comissaria de l’illa no la volia atendre per parlar català.

Segons la regidora va anar a la comissaria a fer un simple tràmit amb el DNI i quan el policia de la porta li va preguntar que volia, ella li va explicar, en català, que volia fer un tràmit en una màquina que tenen a la comissaria. Aquest policia simplement li ha demanat educadament si podia parlar més a poc a poc perquè no l’entenia, ella li va repetir i el policia li va contestar que esperés a un costat que la màquina estava ocupada. Fins aquí tot correcte.

El problema ha estat quan ha sortit un altre policia i segons explica la Claudia:

“M’ha increpat, amb fanfarroneria i davant de tothom, perquè com se m’acudia parlar en català a la PN. Que la propera vegada fes el favor de parlar en castellà, perquè ells no entenen sa meua llengua. Que si no, no m’atendrien. Així, tal qual. No entenen el català i, segons pareix, a més a més, em meresc una bona reprimenda per haver gosat usar sa meua llengua”.

Podeu seguir tota l’explicació que fa la Claudia Cotaina a les piulades que ha fet a Twitter, però cal destacar dues d’aquestes piulades:

“Això no pot tornar a succeir. És intolerable i un abús de poder. Que mai us diguin que no podeu parlar en català a Eivissa. Podeu, a l’àmbit públic i també al privat. És més, l’hem d’usar, tot el que puguem i per tot. Hem de normalitzar l’ús de sa llengua. Perquè, si no ho fem…”

“… els àmbits on poder expressar-se en català cada vegada seran més reduïts, i cada vegada serà més difícil rompre aquest cercle viciós del “bilingüisme” unidireccional. No ens enganyem, ses llengües són per comunicar-se, sí, però són molt més que eines de comunicació”.

Quan succeeixin aquestes coses, cal que ho denunciem i per descomptat tots els policies i agents dels cossos de seguretat de l’estat que treballen en una comunitat autònoma amb llengua pròpia haurien d’estar obligats a conèixer la llengua de la comunitat per optar a una plaça en ella.

Notícies relacionades: 

Un empordanès presenta una denúncia contra la Policia Nacional per retenir-lo per respondre en català – “Háblenos en castellano”

Una treballadora de l’aeroport de Palma s’enfronta a una multa de 200.000 € per parlar català.

 

Tags: Parlar Català, policia

Notícies semblants: