NATURA

El gall fer en perill d’extinció, queden menys de 400 mascles a Catalunya

El gall fer és una gallinàcia de boscos, la més gran de Catalunya. Viu en els boscos de pi negre, pi roig, faig o avet com els que tenim als dos vessants del Pirineu català. És una au que li agrada la tranquil·litat, cosa incompatible amb l’afluència de gent que estan patint els boscos en els darrers anys, senderisme, boletaires, esquiadors, treballs forestals, etc.

Aquesta activitat humana ha fet que la població del gall fer a Catalunya hagi disminuït considerablement en els darrers anys. L’any 2005 hi havia 550 mascles, deu anys més tard, l’any 2015 tan sols eren 360, en aquest període la població ha disminuït en un 34,5% i si continua aquesta progressió, acabarà extingit.

Per intentar evitar aquesta extinció, s’ha establert un pla pilot per seguir via satèl·lit els exemplars que han pogut resistir la invasió humana del seu hàbitat. Aquest pla s’emmarca en el projecte Iterreg Poctefa Habios impulsat per la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran.

L’any 2018 es van marcar i capturar cinc mascles i una femella, amb l’equipament de GPS es podrà conèixer els llocs on habiten, sobretot si ho fan on es desenvolupen activitats turístiques o treballs forestals, per tal de preservar i gestionar aquests hàbitats de l’avifauna, amb l’objectiu de protegir i millorar la qualitat dels ecosistemes pirinencs.

Aquest any la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran, ja han començat a capturar i marcar alguns exemplars per tal de fer el seguiment. Potser amb les restriccions de mobilitat que hem tingut aquest any per causa de la pandèmia de la Covid, haurem donat un respir al Gall fer, però cal treballar per evitar la seva desaparició.

Publicació del 01.08.2019

El Gall Fer en perill per culpa dels esports d’hivern.

Publicació del 17.05.2020

L’aturada pel Coronavirus podria afavorir la cria del Gall Fer que està en perill d’extinció.

Tags: Gall fer

Notícies semblants: