Avui fa trenta anys de l’Incendi al Gran Teatre del Liceu de Barcelona

Avui fa trenta anys que un gran incendi va destruir completament l’estructura del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Eren quarts d’onze del matí del dilluns 31 de gener de 1994, quan per culpa d’unes petites espurnes d’un bufador que dos operaris utilitzaven a l’escenari del Liceu, van saltar calant foc les cortines, causant un gran incendi que destrossaria l’estructura de l’edifici. Estaven preparant el decorat de l’obra Mathis de Paul Hindemith que no es va poder representar.

En tan sols tres hores, una gran columna de fum es podia veure des de gran part de la ciutat i les flames van fer enderrocar tot l’edifici. Els operaris i treballadors del Liceu a prou feina van poder salvar les obres d’art del Cercle del Liceu. En poques hores l’emblemàtic símbol de Barcelona va quedar reduït a un munt de cendres.

Quan van arribar els bombers el foc ja estava molt propagat, van tallar el tràfic de les Rambles i es va haver-hi de desallotjar als alumnes de l’escola Mireia que en aquell moment estaven fent una visita. Un cop apagat el foc, els bombers van estar tot el dia controlant que no revifés, finalment quan a la tarda van poder entrar els mitjans de comunicació, tota Catalunya es va quedar compungida per com havia quedat el teatre, el foc ho havia destruït tot.

Les institucions públiques van decidir unànimement que el Gran Teatre del Liceu s’havia de reconstruir en el mateix lloc i tal com era, però amb totes les millores necessàries per evitar que tornés a cremar. Per fer-ho possible es va crear la Fundació del Gran Teatre del Liceu i malgrat l’oposició d’un reduït grup de propietaris, la Societat del Gran Teatre del Liceu va cedir la propietat del teatre a les administracions públiques i es va poder reconstruir.

Després de cinc anys que van durar les obres de reconstrucció, l’any 1999 va tornar a obrir les portes. Aquest no ha estat l’únic incident que ha patit el Liceu, l’any 1861 ja va patir un gran incendi que va destruir tot l’edifici i l’any 1893 un atemptat amb una bomba que va esclatar a la platea va matar vint persones.

 

També us pot interessar:

El Malefici del Gran Teatre del Liceu – 1837 – 1994

Tags: Incendi Liceu

Notícies semblants:

Últimes Notícies