El futur de les pastures d’alta muntanya implica substituir els pastors per drons?

Sembla que els drons reduiran la feina dels pastors d’alta muntanya, els ramaders de la raça autòctona Bruna del Pirineu, estan valorant la possibilitat d’utilitzar drons per controlar les pastures de les vaques que passen gran part de l’any a les altes muntanyes.

Vaques i cavalls acostumen a passar la temporada d’hivern als seus masos i els mesos d’estiu a les altes muntanyes del Pirineu, ara els pastors passen de tant en tant per veure si tots els animals estan bé, si alguna vaca o egua ha parit i necessita alguna cosa, si tenen aigua, controlar que el vailet funcioni, si hi ha alguna baixa, etc.

La feina d’aquests pastors podria canviar amb la introducció dels drons a les tasques de pastura. Per comprovar l’estat dels animals s’utilitzarien drons equipats amb sensors o càmeres que permetran la localització i recompte del bestiar i en un termini més llunyà es podria arribar a fer una identificació telemàtica de cada animal.

Segons informa la publicació Viure als Pirineus, l’empresa Exodronics del Hub Mas Vinyoles de Sant Pere de Torelló a Osona va fer unes proves amb drons convencionals d’hèlixs o multicòpters i també amb els d’ala fixa o planejament, que amb l’ajut d’un software informàtic fa possible la localització i el recompte del bestiar. Si es detecta alguna incidència, el pastor rebria un avís per tal que vagi a mirar el ramat. Podríem dir que el futur de les pastures es podria fer des d’un despatx.

Aquesta iniciativa suposaria una reducció de costos en temps i desplaçaments, però també en un futur quan es faci la identificació telemàtica de cada animal, proporcionaria molta informació de cada exemplar recollida processant les imatges tèrmiques capturades pels drons.

Per tal que aquesta iniciativa es posi en marxa, Exodronics i la Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi), continuaran treballant en el projecte. Tan sols cal saber si els drons acabaran amb la tranquil·litat que tenen les vaques, cavalls i ovelles en les altes muntanyes on fins ara tan sols se sent el so de les esquelles.

Notícia del 24.06.2018 – Joan Picas – L’últim pastor transhumant del Ripollès.

Joan Picas – L’últim pastor transhumant del Ripollès

Tags: drons, Pastors

Notícies semblants: