23 anys sense l’Eugenio, l’humorista que ens feia riure amb allò de: “Saben aquel que diu…”

Demà farà vint-i-tres  anys que ens va deixar Eugenio Jofra Bafalluy, l’humorista barceloní que tothom coneixia per Eugenio i que va fer famosa aquella frase que deia sempre en les seves actuacions: “Saben aquel que diu…”, era l’11 de març del 2001, quan queia desplomat en la pista de ball de l’Oliver Hardy de Barcelona, amb tan sols 59 anys.

L’Eugenio es va fer molt famós durant les dècades del 80 i 90 del segle passat, explicant els seus acudits, tot vestit de negre, assegut en un tamboret de bar, bevent i fumant, amb el seu característic castellà amb un gran accent català i barrejant les dues llengües.

Però darrere d’aquesta façana d’humorista, s’amagava un home turmentat per la vida, que es va refugiar en el món de l’alcohol, el tabac i les drogues, segons va explicar el seu fill en el llibre que va publicar sobre el seu pare.

L’Eugenio anava per a joier, però va acabar fent riure a tota Espanya. La seva trajectòria artística va començar l’any 1965 quan va formar un duo musical “Els dos” amb la seva dona Conxita. Durant el dia treballava de joier i a les nits actuaven en els locals de Barcelona, ella cantava i el tocava la guitarra, però entre cançó i cançó anava intercalant algun acudit.

L’any 1980 Conxita va morir a causa d’un càncer, aquella nit l’Eugenio va sortir a l’escenari sense la companya i la dona de la seva vida, tot vestit de negre, amb un got de whisky i una cigarreta a la mà. Aquella nit va néixer la imatge que acompanyaria la vida de l’artista fins aquell 11 de març del 2001.

Tot va canviar en la vida de l’Eugenio a partir d’aquell moment, es va quedar sol amb dues criatures en ple auge de la seva popularitat i es va refugiar en el món de la nit, les festes, l’alcohol, les dones, el tabac, etc., però immutable en l’escenari. Ningú excepte els seus companys de festes coneixien aquesta faceta de l’humorista.

Es va casar per segona vegada amb una altra Conxita, quan es va separar i va morir el seu germà va caure en un pou sense fons, una gran depressió el va atrapar. Es va retirar dels escenaris, es va arruïnar i es va refugiar en el món de l’esoterisme i l’ocultisme. Pocs anys abans de la seva mort va tornar als escenaris, llavors va patir un infart del qual es va poder recuperar, però continuava en el seu món depressiu.

Segons narra el seu fill Gerard Jofra en el llibre que va escriure sobre el seu pare, el dia abans de morir va anar a veure la seva primera neta que acabava de néixer i li va dir que no podia més i que el que volia era morir, l’endemà era l’11 de març del 2001.

Recordem a l’Eugenio amb una recopilació dels seus millors acudits.

Tags: Eugenio

Notícies semblants: