Què està passant a Espanya? Astúries recupera noms franquistes en els seus carrers i el conseller d’educació de Múrcia serà de VOX.

Plaça de la Catedral d’Oviedo

La moció de censura fallida que van presentar Ciutadans i el PSOE de Múrcia contra el govern del Partit Popular, sembla que està trasbalsant tota la política nacional. El que han aconseguit els socialistes i Ciutadans d’Inés Arrimades que cada dia perd diputats, no ha estat derrotar al PP sinó que el pròxim conseller d’educació de Múrcia sigui de VOX.

Aquesta jugada d’Arrimadas ha provocat les eleccions a la Comunitat de Madrid, el pas de Pablo Iglesias de la política nacional a la de la comunitat i com ara veiem, l’entrada de VOX en les conselleries.

Paral·lelament, avui també hem conegut la notícia que la ciutat d’Oviedo, governada per Alfredo Canteli del PP, ha decidit recuperar els noms franquistes d’alguns carrers de la capital asturiana.

♦️ El carrer de Federico García Lorca, poeta i dramaturg assassinat per les tropes de Franco a principis de la Guerra Civil i que després de 84 anys encara no sabem on estan les seves restes, tornarà a ser Calvo Sotelo, ministre de la dictadura de Primo de Rivera.

♦️ El carrer de Concepción Arenal, escriptora gallega, feminista, considerada com la precursora del treball social a Espanya, que per poder entrar a la Universitat com a oient es va haver de disfressar d’home, passarà a ser el carrer de la Comandante Caballero, comandant de les tropes de Franco durant la Guerra Civil, un cop acabada, governador civil de Guipúscoa i director de seguretat durant el franquisme.

♦️ El carrer de les “Trece Rosas dedicat a tretze noies de les joventuts socialistes unificades, afusellades per la dictadura de Franco al final de la guerra civil, serà el carrer del Coronel Aranda.

I molts altres carrers com el de Charles Darwin per Alférez Provisional, Gloria Fuertes per Comandante Vallespín o la plaça de la Llibertat per plaça de la Liberación, fins a un total de 17 que recuperaran la memòria del dictador.

L’alcalde ho justifica basant-se en que existeix una sentència del jutjat contenciós administratiu d’Oviedo que va considerar els antics canvis nuls, d’acord amb la memòria històrica asturiana que es recolza en la llei de memòria històrica espanyola, és a dir que s’ha de recuperar la memòria del dictador.

El president de la Comunitat asturiana, el socialista Adrián Barbón els ha recordat que aquestes denominacions dels carrers no compleixen cap de les legislacions actuals.

Tags: Franquisme

Notícies semblants: