Avui fa 56 anys que li van comunicar a Serrat que no podia anar a Eurovisió cantant en català

Era el 26 de març de 1968 quan Joan Manuel Serrat va ser substituït per ordre oficial per Massiel al festival d’Eurovisió. Tan sols 12 dies abans de la celebració en Londres del festival, s’anuncia que Serrat no vol anar a Eurovisió sinó és cantant el La, La, La, en català. El cantant, que anys després no va tenir cap problema en cantar en castellà, pretenia cridar l’atenció sobre la situació en la qual es trobava la llengua catalana.

A finals del 1967 van triar la cançó La, La, La, del Dúo Dinàmico com la cançó que representaria a Espanya en Eurovisió i poc després es va designar a Joan Manuel Serrat perquè fos l’intèrpret. El cantant la va gravar en diferents idiomes, entre ells el català i va fer gires per tota Europa per promocionar el tema.

Quan estava de gira en París, va esclatar l’escàndol, Serrat anuncia que si no el deixen cantar-la en català, renunciaria a defensar Espanya en el festival. Automàticament per ordre oficial va ser rellevat per Massiel que va cantar el La, La, La en castellà i va aconseguir guanyar.

En la carta que va escriure Serrat es podia llegir:

Yo soy y continúo siendo, por encima de todo, un cantante catalány en esta lengua me he expresado para cantar durante cuatro años. (…) Un hombre ha de ser fiel a sí mismo y a la gente que le es fiel

Potser mai sabrem les veritables raons per les quals Joan Manuel Serrat es va negar a cantar en castellà després d’haver estat promocionant el La, La, La per tota Europa en altres llengües. Alguns periodistes de l’època apuntaven que al darrere estava Jordi Pujol i Banca Catalana i fins i tot es va arribar a publicar en la revista “Tiempo” que suposadament Serrat havia estat recompensat amb tres milions de pessetes.

Amb el pas dels anys hem pogut veure a Serrat triomfant en castellà i com aquests sentiments tan catalanistes que tenia l’any 1968 han anat canviant, fins al punt que amb motiu del procés i del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 ha fet algunes declaracions en contra de l’independentisme.

Recordem com sonava el La, La, La en català, interpretada per Joan Manuel Serrat.

LLETRA DE LA, LA, LA – DÚO DINÁMICO

Em recordo, mare,
que em duies de la mà,
tu eres jove encara
i jo anava fent-me gran.
Teníem fred, però,
amb una cançó…
feies la nit més clara
i més blava aquella tardor.
La, la, la…
Em recordo, mare,
quan em veies cantar.
Trenca les fronteres,
guaita lluny i endavant!
Res no ho pot esborrar,
ni ho vull oblidar,
i per a tu, mare meva,
cada vespre em senten cantar.
La, la, la…
VIDEOCLIP DE JOAN MANUEL SERRAT – LA, LA, LA

 

 

Tags: Eurovisió, Serrat

Notícies semblants: