Origen del Xató i la tradició de fer Xatonades populars – Recepta del Xató a l’estil M’agrada Catalunya.

El Xató és una amanida típica de les comarques del Garraf i el Penedès. El seu origen l’hem de buscar en el món del vi del segle XIX. Quan es feia el primer vi de la collita de cada any, s’acostumava a fer una festa per celebrar-ho i s’acompanyava amb una amanida i una salsa. Aquesta tradició ha arribat fins als nostres dies, moltes poblacions des de novembre al març acostumen a fer xatonades i fins i tot s’ha fet molt popular la Ruta del Xató.

El Xató és una salsa feta amb ametlles i avellanes torrades, molla de pa sucada amb vinagre, alls, oli i nyora o pebrot de romesco que s’acompanya amb una base d’escarola que s’acostuma a conrear a l’hivern, tonyina, anxoves i bacallà. Amb el pas dels anys s’han anat afegint ingredients com les olives arbequines.

L’origen etimològic de la paraula Xató l’hem de buscar en una petita aixeta que es posava a la bota perquè sortís el vi, aquest gest s’anomenava aixetonar la bota” i era el que donava el tret de sortida a la festa del vi.

Diferents poblacions del Garraf i Penedès s’atribueixen ser els creadors d’aquest plat tan típic de la gastronomia catalana i cada un d’ells per diferents motius. Sitges argumenta que han trobat documentació sobre un sopar que van celebrar l’any 1896 en el que van participar personatges tan populars com Santiago Rusiñol i en la que es parla que com a plat del dia era indispensable el Xató. El Vendrell diu que era una tradició dels mariners que quan arribaven al seu poble i feien “Aixetonar la bota”.  Vilanova i la Geltrú fa referència a la publicació en un diari del 1850 on es parla d’un restaurant de la vila on feien a la perfecció “l’excitant Xató”.


Recepta del Xató estil M’agrada Catalunya

Ingredients:

 • Una escarola
 • 100 grams de bacallà esqueixat
 • 100 grams de tonyina en oli d’oliva
 • 10 anxoves
 • Un tomàquet d’amanir
 • Olives arbequines.

Ingredients per la salsa:

 • Dues nyores seques
 • Dos grans d’all
 • 10 ametlles torrades
 • 10 avellanes torrades
 • Dos tomàquets madurs
 • Una cullerada petita de pebre vermell
 • Un bitxo.
 • Una llesca de pa
 • Sal, oli d’oliva verge extra i vinagre

Preparació:

Dues hores abans de començar posem les nyores en remull i fem el mateix amb el bacallà esqueixat, però en aquest cas canviarem l’aigua una o dues vegades.

Rentem bé l’escarola, l’esmicolem i la col·loquem en una plata grossa, afegim el tomàquet a trossets petits, el bacallà escorregut, la tonyina, uns filets d’anxoves i les olives arbequines.

Per fer la salsa Xató, primer escalivem al foc o al forn els tomàquets i els alls. Mentrestant,  fem una picada amb les ametlles i les avellanes i un cop estiguin escalivats afegim els tomàquets pelats, els alls, el bitxo i una llesca de pa sucada amb vinagre, remenem i continuem picant una mica més fins que s’integrin bé tots els ingredients. Afegim una mica d’oli, el pebre vermell, la polpa de les nyores, una mica de sal i continuem treballant fins que ens quedi una salsa fina però espessa. Si voleu també es pot fer tot junt amb una batedora.

Tags: Xató, Xatonada

Notícies semblants: