31 anys de l’assassinat de Guillem Agulló. Recordem la seva història.

Guillem Agulló i Salvador un jove de 18 anys de Burjasot, militant de Maulets, associació de joves independentistes, antifeixistes i antiracistes va ser assassinat l’11 d’abril de 1993 en el transcurs d’una baralla amb una colla de joves d’extrema dreta. En Guillem va morir apunyalat durant les festes del poble de Montanejos de Castelló.

Durant el judici es va condemnar a un dels joves d’extrema dreta com a autor de la ganivetada que va causar la mort d’en Guillem i va absoldre a la resta dels participants en la baralla. Els jutges van argumentar que els fets no tenien cap connotació política i va ser simplement una baralla juvenil, malgrat que un dels testimonis dels fets va declarar que els agressors, en acabar, van cantar el “Cara al Sol” i van fer la salutació feixista.

L’agressor, Pedro Cuevas va ser condemnat a 14 anys de presó dels que tan sols va complir quatre per bona conducta, per poc després ser detingut de nou en el transcurs de l’Operació Panzer, el desmantellament una trama neonazi que justificava el Tercer Reich i proclamava l’odi als immigrants i homosexuals. Després es va presentar a les eleccions del 2007 amb el partit d’ultradreta Alianza Nacional.

Després de la mort d’en Guillem la seva família va ser amenaçada durant molts anys per la gent de l’extrema dreta valenciana, amenaces que han continuat fins als nostres dies. Ara fa dos anys es va estrenar la pel·lícula documental “La mort de Guillem” dirigida per Carlos Marqués-Marcet i durant el rodatge també van rebre amenaces fins al punt que el primer actor que havia d’encarnar el paper d’en Guillem va renunciar, comunicant-lo amb aquestes paraules: “No vull ser un altre Guillem”.

Escoltem la banda sonora de la pel·lícula en record a Guillem Agulló i Salvador. No s’apaguen les estreles d’en Xavi Sarrià 👇

I si encara no heu vist la pel·lícula, podeu fer-ho 👇 aquí.

Tags: Guillem Agulló

Notícies semblants: