Barcelona retira la placa amb l’escut d’armes del rei emèrit de l’obelisc de la plaça Cinc D’Oros.

Paça Cinc d’Oros – Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit retirar la placa amb l’escut d’armes del rei emèrit Joan Carles I que hi havia en l’obelisc ubicat en la plaça Cinc d’Oros, en la confluència de l’Avinguda Diagonal amb el Passeig de Gràcia de Barcelona.

Aquest escut es va col·locar en l’obelisc ara fa quaranta anys, va ser l’any 1981 en agraïment al paper que el monarca va tenir en el cop d’estat del 23-F d’aquell any. Amb aquesta decisió, ara la plaça Cinc d’Oros ja no té cap connotació monàrquica. Recordem que fins a l’any 2017 la plaça duia el nom de Joan Carles I.

Ahir els operaris de l’Ajuntament van retirar la llosa amb l’escut monàrquic, d’una tona de pes i van col·locar-hi una altra llisa en el seu lloc. Jordi Rabassa, regidor de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona va voler explicar la decisió amb aquestes paraules:

“Ja no tenia cap sentit que l’escut d’armes del rei emèrit estigués en un espai que ja no porta el seu nom en una ciutat republicana”.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Ja fa temps que l’ajuntament de la Ciutat Comtal està duent a terme accions per retirar tots els símbols monàrquics de la ciutat, com canviar els noms dels carrers o ara amb aquesta acció que intenta recuperar l’autèntic simbolisme d’aquest indret de la ciutat i que no era un altre que retre homenatge al president de la Primera República espanyola, Francesc Pi i Margall.

Per tal de recuperar la memòria històrica, calia retirar tot simbolisme monàrquic d’una plaça i una ciutat republicana i ho han volgut fer en la setmana commemorativa del 90è aniversari de la Segona República, marcada per actes sota el lema “Primavera Republicana”. La llosa amb l’escut d’armes del rei emèrit es conservarà en dependències municipals.

Tags: Barcelona

Notícies semblants: