NATURA

Els camps de colza que tenyeixen de groc gran part de Catalunya s’han fet virals a les xarxes socials.

En els darrers anys ha proliferat molt el cultiu de colza (Brassica napus) al nostre país i la floració que aquests dies tenyeix de groc molts camps de Catalunya, s’ha fet viral a les xarxes socials. Molta gent visita aquests camps per fer-se una selfie o fotografiar-los per després penjar les fotos a les seves xarxes.

Però com és que aquest cultiu s’ha fet tan popular en els darrers anys? A Catalunya en l’últim any i mig el cultiu de la colza ha augmentat un 14%, actualment 12.315 hectàrees del nostre país es dediquen al cultiu de la colza. El motiu principal és per les subvencions que ofereix la Unió Europea als agricultors que ronda els 40 € per hectàrea.

La colza que tan mala fama va tenir a principis dels vuitanta perquè uns industrials van adulterar una partida d’oli de colza destinat a la indústria per comercialitzar-lo com a oli pel consum humà i van provocar una de les intoxicacions alimentàries més greus de la història d’Espanya, ara es cultiva a gran part de Catalunya i de tot l’Estat.

Aquella intoxicació per oli de colza va provocar 3.800 morts i més de 20.000 persones que es van intoxicar van tenir seqüeles molt importants, però d’allò no va tenir culpa ni la colza ni els productors de l’oli, sinó dels malvats que el van adulterar i distribuir per alimentació.

A causa d’aquesta mala fama, la majoria de la colza que es cultiva a Catalunya i a la resta de l’Estat es destina a l’exportació, no com altres països que la dediquen a producció pròpia i fins i tot es distribueix com a oli de taula, aquí només es fa per a ús industrial.

El cultiu de la colza no requereix grans tractaments d’herbicides ni pesticides, reduint així l’impacte contaminant dels nitrats en els camps. Les abelles, que tan importants són per la supervivència de l’espècie humana, estan encantades de passejar-se per aquests camps de colza, així que si aneu a un camp de colza a fer una selfie, no molesteu a les abelles.

Tags: Colza

Notícies semblants: