95 anys de la inauguració de l’Exposició Universal de 1929 que va modernitzar la ciutat de Barcelona

Avui fa 95 anys que la ciutat de Barcelona donava el tret de sortida a l’Exposició Universal de 1929 que va modernitzar i urbanitzar la ciutat i per la que l’Ajuntament va quedar quasi arruïnat. En total va costar 130 milions de pessetes i van fer falta 34 anys per pagar el deute assolit.

Una exposició que havia de durar vuit mesos i per la que s’esperava que passessin grans personalitats d’arreu del món per veure el que havien de presentar una vintena de països amb pavelló oficial. La muntanya de Montjuïc era la protagonista, havia de superar el gran èxit de l’Exposició Universal de 1888 que es va celebrar al Parc de la Ciutadella i que va deixar el llistó ben alt.

Amb motiu de l’Exposició es van construir edificis que encara perviuen avui en dia, com el Teatre grec, el Poble Espanyol, l’Estadi Olímpic, els Palaus d’Alfons XIII i Victòria Eugènia, el Pavelló Ciutat de Barcelona, la Casa de la Premsa, les Torres Venecianes, la Font de Jujol de la plaça d’Espanya o la Font Màgica de Montjuïc. Altres construccions es van enderrocar en acabar l’Exposició.

En un principi a causa de l’auge que tenia l’electricitat en aquells anys, s’havia pensat a fer una Exposició d’Indústries Elèctriques que s’havia de fer cap a l’any 1917, però a conseqüència de l’inici de la Primera Guerra Mundial de 1914, en perspectiva que no participarien molts països, es va abandonar la idea i es va començar a pensar a fer una exposició dedicada a la indústria, els esports i l’art.

Amb l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera, l’any 1923 es va tornar a aparcar la idea, però el dictador ho va convertir en una raó d’estat per mostrar al món la modernitat i el progrés d’Espanya, això sí, eliminant tots els símbols del catalanisme que havien construït, com les quatre columnes jòniques que Puig i Cadafalch va aixecar com a simbolisme de les quatre barres de la senyera catalana. Van ser enderrocades amb dinamita l’any abans de la inauguració de l’Exposició Internacional de 1929, afortunadament vam poder recuperar-les no fa gaires anys.

Finalment el 19 de maig els Reis d’Espanya, Alfons XIII i Victòria Eugènia, acompanyats dels seus fills i Primo de Rivera com a màxim dirigent de l’estat en aquells moments, van inaugurar l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Tags: Exposició Universal

Notícies semblants: