Gràcies a una anàlisi d’ADN, aviat sabrem si Cristòfor Colom era català

Encara que la majoria de les enciclopèdies indiquen que el navegant Cristòfor Colom va néixer a Gènova, el seu veritable origen així com l’any exacte del seu naixement sempre ha estat un tema controvertit. Segons la Viquipèdia va néixer a la ciutat italiana entre els anys 1436 i 1451, però hi ha moltes altres teories sobre la procedència del descobridor d’Amèrica.

La teoria més acceptada fins al moment és que era genovès, però altres afirmen que era portuguès, de Mallorca, Galícia, Guadalajara, croata, polonès i com no català. La teoria catalana afirma que el seu nom era Cristòfor Colom i que les caravel·les no van sortir cap a Amèrica del port de Palos a Huelva, sinó de Pals al Baix Empordà.

Ara la Universitat de Granada ha engegat una investigació per esbrinar el veritable origen del navegant, a través d’una anàlisi genètic avançat d’ADN de les restes de Colom i dels seus possibles progenitors i descendents. Per això necessitaran la col·laboració d’altres laboratoris de, Roma, Texas i Mèxic.

Cristòfor Colom va morir just avui fa 515 anys, el 20 de maig de 1506 a Valladolid, però les seves restes han passat per diferents països. Per desig del mariner les seves despulles i les del seu fill van ser traslladades a l’illa L’Espanyola, actual República Dominicana, ja que volia descansar en el món que va descobrir i es van dipositar en la catedral de Santo Domingo.

Quan Espanya va cedir l’illa a França, les restes de Colom i el seu fill es van traslladar a la catedral de La Habana on van reposar fins que Cuba va aconseguir la independència l’any 1898, llavors van ser traslladades a Espanya i es van dipositar a la catedral de Sevilla. La República Dominicana assegura que les restes de Colom encara reposen en el seu país.

Des de l’any 2003 part de les restes són custodiades en una caixa blindada de la Universitat de Granada, a l’espera d’avançaments en les anàlisis d’ADN. S’espera que cap a l’octubre es puguin tenir resultats sobre l’origen del navegant que va descobrir Amèrica.

Notícies relacionades:

Creieu que s’hauria de retirar l’estàtua de Colom de Barcelona? (13.06.2020)

Tags: Cristòfor Colom

Notícies semblants: