Bars i Restaurants hauran d’oferir aigua de l’aixeta gratis.

El passat dimarts el Consell de Ministres en el marc de la nova Llei de Residus i Sòls contaminats, va aprovar la mesura de l’obligatorietat en el sector de la restauració d’oferir aigua de l’aixeta gratis als seus clients. Aquesta mesura pretén reduir l’ús del plàstic d’un sol ús i afavorir l’economia circular. L’objectiu és que l’any 2030 s’hagi reduït en un 70% l’ús d’aquests objectes, com ampolles, gots i taps de plàstic.

A partir d’ara en bars, cafeteries i restaurants podrem demanar aigua de l’aixeta gratis que ens hauran de servir en gerres o gots, però no en plàstic d’un sol ús, és més a partir del gener 2023 es cobrarà per cada got i tapa per portar, com els del cafè.Quants de nosaltres no ens hem quedat algun cop amb ganes de prendre un got d’aigua després d’un bon cafè, però per no demanar una ampolla ens aguantem?

D’aquí a poc més d’un mes també entrarà en vigor la prohibició de comercialitzar bastonets de cotó (excepte en l’àmbit sanitari), coberts, plats, canyes, pals per lligar els globus i altres productes de plàstic o poliestirè expandit, d’un sol ús. L’any vinent també es prohibiran els cosmètics i detergents que continguin microplàstics afegits.

També s’establiran multes d’entre mil i dos milions d’euros en funció de la gravetat, per abocar residus en el medi natural. Espanya té una taxa de residus municipals molt per sota d’altres països europeus i del que seria desitjable, Espanya un 34% contra Alemanya amb un 66%, Eslovènia 59%, Àustria 58% o els Països Baixos amb un 56%. I si parlem de Catalunya, podem dir que la Cerdanya continua sent la comarca que menys recicla.

Notícies relacionades:

Adéu als coberts, plats, de plàstic, bastonets de cotó i altres productes de plàstic d’un sol ús (02.06.2020)

El Berguedà la comarca que més recicla i la Cerdanya continua sent la pitjor (24.07.2020)

Tags: Reciclar

Notícies semblants: