Les colles sardanistes reclamen a l’Ajuntament de Barcelona que reparin el monument a la sardana mutilat fa vuit mesos.

El primer monument dedicat a la cultura catalana que es va col·locar a Barcelona durant la dictadura franquista va ser el monument a la sardana, obra de l’escultor de Banyeres del Penedès, Josep Cañas. Es va instal·lar durant el mandat de José María de Porcioles com a alcalde de la ciutat l’any 1966, amb motiu de la inauguració del desaparegut Parc d’Atraccions de Montjuïc.

Molts han estat els contratemps que ha patit en els seus cinquanta-cinc anys d’existència, des de la deixadesa en el seu manteniment que va obligar a fer una restauració l’any 1984, robatori d’algun dels sardanistes, fins a diverses mutilacions com la que es va produir l’any 2014 en la que van arrencar els braços de diverses figures.

L’última va ser l’octubre del 2020 en la que van trencar els braços de diverses figures deixant les restes escampades per terra. Ara com ara encara podem observar el monument amb aquestes mutilacions, sense que l’Ajuntament d’Ada Colau hagi fet res per reparar un dels símbols més importants de la nostra cultura. El consistori es limita a argumentar que s’està acabant d’ultimar el projecte de restauració integral del monument, pressupostat en 30.000 euros.

La Confederació Sardanista de Catalunya i altres entitats amants de la cultura catalana, reclamen que es repari urgentment, però l’Ajuntament de Banyeres del Penedès, poble de l’autor de l’obra, va més enllà, en paraules del seu alcalde Amadeu Benach:

“Si Barcelona no ha de restaurar el monument, que ens el lliuri. Ens oferim a restaurar-ho nosaltres de manera ràpida i a col·locar-ho en un lloc emblemàtic”.

El Parc d’Atraccions de Montjuïc va ser obra d’un veneçolà, José Antonio Borges Villegas i va ser ell el que va encarregar l’escultura a Josep Cañas per després regalar-la a la ciutat de Barcelona. Consta de vuit sardanistes, quatre homes i quatre dones, fetes amb pedra calcària d’Ulldecona. En el centre de la rotllana, on acostumem a deixar les bosses mentre ballem hi ha una pedra de Montserrat.

Moltes han estat les protestes que al llarg d’aquests vuit mesos s’han fet davant de l’emblemàtic monument a la sardana.

Tags: Monument Sardana

Notícies semblants: