Avui fa 37 anys que Barcelona patia el pitjor atemptat d’ETA a Catalunya. L’atemptat a Hipercor

Va ser el 20 de juny del 1987 quan la ciutat de Barcelona patia el pitjor atemptat que la banda terrorista ETA va perpetrar a Catalunya, l’atemptat contra el centre comercial Hipercor de l’avinguda Meridiana en el que van morir 21 persones i 45 més van resultar ferides de gravetat.

Els membres del Comando Barcelona de la banda armada van deixar aparcat un cotxe carregat d’explosius en el segon soterrani del centre comercial. Un Ford Sierra que prèviament havien robat al País Basc, carregat amb 30 kg d’amonal, 100 litres de benzina, escates de sabó i cola, en total més de 200 kg de material explosiu, amb un temporitzador per fer-ho esclatar a una hora determinada, les 15,30.

Segons les declaracions dels detinguts en el judici, va quedar provat que havien fet fins a tres trucades alertant de l’imminent atemptat, a la Guàrdia Urbana a Hipercor i al diari Avui, però en cap d’elles van indicar que l’artefacte estava en un cotxe. El personal de seguretat va registrar l’edifici i no va trobar cap paquet sospitós, i per això d’acord amb la policia local van pensar que era una falsa alarma, una de tantes que es rebien cada dia en aquella època i van decidir no desallotjar el centre comercial.

Era un divendres al migdia, un dia de més afluència de públic que feia la compra per a tota la setmana, a les quatre i deu minuts de la tarda va esclatar l’artefacte volant tota la planta d’aparcament. Barcelona es va convertir en un caos d’ambulàncies, bombers i policies, l’Hospital de Sant Pau, el més proper, es va veure col·lapsat. Malauradament 21 persones van morir, 45 van quedar ferides i moltes altres traumatitzades per haver estat testimoni d’aquella massacre.

Quatre membres d’ETA van ser condemnats per aquell atemptat: Domingo Troitiño que va sortir en llibertat l’any 2013, després de 26 anys de presó, Josefa Ernaga en llibertat des del 2014 després de 27 anys i mig de presó, Rafael Caride en llibertat des del 2019 després de 26 anys de presó i Santiago Arrospide, més conegut per Santi Potros, en llibertat des del 2018 després de 18 anys de presó.

Des d’aquí un record a totes les víctimes del pitjor atemptat que ha patit la ciutat de Barcelona i Catalunya.

Tags: Atemptat Hipercor

Notícies semblants: