Campanya per frenar les conductes incíviques dels visitants del Pirineu amb uns cartells força simpàtics.

Prullans

La Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi) ha engegat una campanya per conscienciar a la gent de la necessitat d’establir una convivència cívica entre l’activitat turística i el sector primari de les àrees de muntanya. Aquesta campanya és la resposta a determinades conductes incíviques detectades en alguns turistes que visiten els entorns naturals.

El més cridaner d’aquesta campanya és la forma en què volen fer difusió, per això han fet un centenar de cartells en to irònic, d’humor i força simpàtics. En ells alerten als visitants dels “riscos i perills” que es poden trobar si entren en un entorn natural, com:

🔔🔕 Les campanes de les esglésies repiquen, recordem que en més d’un poble van deixar de repicar per denúncies de persones de segones residències que malgrat haver-se comprat una casa al costat de l’església, després els hi molestaven les campanes.

🐐 🐑 El sempre polèmics ramats de cabres, ovelles, 🐄 vaques o el simple cant del 🐓 gall de bon matí. En aquest apartat tenim dos problemes, la por a trepitjar una “caca” amb les sabates de ciutat o el soroll de les esquelles i el cant del gall cada matí. Volen sortir de la sorollosa gran ciutat, però els molesten els sorolls que tota la vida han acompanyat el món rural.

🚜🌽 Els tractors que sempre molesten quan van a poc a poc per la carretera i que simplement van a treballar al camp perquè després els visitants puguin gaudir d’uns bons productes naturals. Alguns incívics entren als camps sembrats fins i tot en cotxe destrossant la collita.

“Si no ho suportes, has arribat al lloc equivocat. En cas contrari, aquí trobareu una càlida benvinguda i molta simpatia”

El primer cartell s’ha col·locat a l’entrada de Prullans a la Cerdanya i s’espera que molts altres municipis se sumin a la campanya per una convivència entre els visitants i el món rural. Des que van desaparèixer les restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia, l’afluència de gent a entorns rurals ha crescut significativament, però si tots som responsables amb els entorns naturals, conviurem molt millor.

El president de la Februpi, Joan Noguera diu que la campanya pretén ser una crida a la ciutadania perquè “s’adapti a les característiques particulars dels pobles de muntanya i de la vida a pagès”. També ha volgut deixar clar que les conductes incíviques provenen d’una minoria de gent.

Albert Maurell, alcalde de Prullans i ramader de professió, diu que els cartells “no volen ser ofensius”, simplement intenten evitar accions com ara l’entrada de persones, en algunes ocasions amb vehicles, als camps o finques que estan a punt de dallar o evitar que es deixin residus en els entorns naturals.

Recordem un cas curiós que va passar a França on la denúncia d’uns veïns va portar un gall a judici. Malauradament el Gall Maurice va morir a causa d’una rinitis un any després de ser indultat.

El Gall Maurice guanya el judici pel seu cant. El cant del gall en el món rural, us molesta? (03.11.2019)

Tags: Campanya Pirineus

Notícies semblants: