Bernat Dalmau repassa en uns quants tuits les tortures que va patir el seu pare detingut en l’Operació Garzón ara fa 29 anys.

Ara fa 29 anys que es duia a terme l’anomenada “Operació Garzón, operació dirigida pel jutge Baltasar Garzón contra l’independentisme català. En ella es van detenir 45 persones per presumpta pertinença a Terra Lliure. Feia anys que l’organització independentista catalana, malgrat que havia anunciat la seva dissolució, estava vigilada de ben a prop, però amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 l’operació es va precipitar per por a un atemptat.

L’Operació Garzón va saltar als mitjans de comunicació de tot el món per les denúncies de tortures per part de la guàrdia civil que van fer alguns dels detinguts i que l’Estat espanyol, llavors governat pel PSOE de Felipe Gonzalez, va desestimar. El cas va arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans que anys més tard va condemnar a l’Estat espanyol per no haver investigat les denúncies de tortures.

Un dels detinguts va ser Marcel Dalmau, artista gironí i activista de l’independentisme català. La detenció es va produir el 4 de juliol del 1992 i ahir que es complien els 29 anys de la detenció, el seu fill Bernat ha volgut repassar en 10 tuits, totes les tortures que va patir el seu pare per part dels membres de la guàrdia civil.

En una entrevista concedida al Diari ARA amb motiu del 25è aniversari de la detenció, Marcel Dalmau va dir:

“Els dos anys i un dia que vaig passar a la presó no m’han afectat gaire en comparació amb la tortura, que va durar pocs dies. Va ser un malson infinitament pitjor que m’ha marcat per sempre, tot i que amb el temps aprens a conviure-hi. És diferent esmentar-ho que explicar-ho. Va arribar un moment que vaig sentir la necessitat d’acabar amb allò com fos, i només vaig veure una manera”.

Repassem la història d’en Marcel Dalmau en els tuits del seu fill Bernat.

En Marcel Dalmau relatava: “permeteu-me que m’estalviï de descriure-la amb més detall perquè en recordar-ho se’m reprodueixen els efectes d’aquesta experiència terrible”. Nosaltres ho deixarem aquí, si voleu seguir el fil, ho podeu fer en el perfil de Twitter d’en Bernat @DalmauBernat 

Recordem que quan es van produir aquests fets ja feia 17 que el dictador Francisco Franco havia mort i teòricament estàvem en una democràcia plena governada pel PSOE, per aquells barons que ara tant critiquen els indults.

Tags: Guàrdia Civil, Tortures

Notícies semblants: