L’Ajuntament de Barcelona compra l’emblemàtic teatre “El Molino”

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per la compra de l’emblemàtic teatre “El Molino” del Paral·lel, per 6,2 milions d’euros, compra aprovada per la Comissió de govern del consistori barceloní. Quan finalitzi el procés de compra el centenari teatre quedarà integrat en la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat, però amb gestió privada.

La intenció és que torni a obrir com equipament cultural l’any vinent, un cop s’hagi fet el concurs públic per adjudicar la gestió. En roda de premsa Ada Colau va dir:

“El Molino és un emblema, un símbol que forma part de la nostra geografia sentimental individual i col·lectiva i hem fet un esforç necessari per evitar que caigués en mans privades o en fons voltor que trenquessin la identitat cultural”.

Dins l’estratègia de recuperació com eix cultural del Paral·lel que té previst l’Ajuntament de Barcelona, era imprescindible recuperar “El Molino”. Gràcies a la reforma total que va fer la propietària actual, Elvira Vázquez fa onze anys, el consistori no haurà de gastar diners en reformes, ja que malgrat que fa dos anys que està tancat, està en perfectes condicions per tornar a obrir.

La història de “El Molino” es remunta a l’any 1898 quan va obrir com un espai per oferir espectacles amb el nom de “Pajarera Catalana”, però a principis del segle XX va canviar el nom pel de “Petit Moulin Rouge”, com el que hi havia a París i que precisament havia fundat un empresari català. L’any 1939, un cop finalitzada la Guerra Civil Espanyola, el dictador va obligar a canviar el nom, primer perquè havia de ser un nom en castellà i segon perquè havia de desaparèixer la paraula “rouge“, li recordava massa els seus enemics republicans de la guerra. Des de llavors va adoptar el nom de “El Molino”.

Durant els anys de la postguerra i fins ben entrada la democràcia, “El Molino” va ser un dels teatres més populars del Paral·lel i de la ciutat de Barcelona, un dels teatres una mica “canalla” que amb la seva astúcia va aconseguir burlar la censura franquista. L’any 1997 va fer fallida i va estar tretze anys tancat fins que el va adquirir l’actual propietària Elvira Vázquez, el va reformar i va tornar a obrir l’any 2010, però la crisi i després la pandèmia va fer que tornés a tancar l’any 2019.

Notícies relacionades:

Sabíeu que el Moulin Rouge de París el va fundar un empresari català.

Tags: Ajuntament Barcelona, El Molino

Notícies semblants: