Algú dubta del canvi climàtic? Milions de musclos morts al Canadà per les altes temperatures

Photograph: Christopher Harley

A causa de l’onada de calor que va patir la setmana passada la Columbia Britànica al Canadà, milions d’animals marins que viuen a la costa del Pacífic han mort, segons anuncien els científics aquests ecosistemes no estan preparats per aquestes temperatures tan altes. Canadà no és un país especialment càlid, però la setmana passada es van registrar temperatures de fins a 49 °C.

La setmana passada en una platja de Vancouver van aparèixer milions de musclos, cloïsses i estrelles de mar morts a causa de les altes temperatures. Literalment estaven com si els haguessin cuinat, però a continuació va començar la descomposició, s’estaven podrint a la platja.

Aquesta onada de calor ha deixat innumerables incendis a l’oest del Canadà i ha causat més de 500 morts en la Columbia Britànica i en el nord-oest dels Estats Units. Christopher Harley, biòleg marí de la Universitat de Columbia Britànica, calcula que més de mil milions d’animals marins poden haver mort.

“La vora del mar no sol cruixir quan camines sobre ella. Però hi havia tantes petxines de musclo buides pertot arreu que un no podia evitar trepitjar animals morts mentre caminava”

El biòleg a segura que espècies com els musclos es poden recuperar en uns dos anys, però altres animals marins com les estrelles de mar es reprodueixen molt més lentament. Harley augura que les onades de calor tan extrema cada cop seran més freqüents i més fortes, cosa que farà canviar els ecosistemes, ja que moltes espècies no podran sobreviure al canvi.

Segons un estudi fet fa tres anys, a Catalunya d’aquí a 30 anys tindrem una temperatura a l’estiu d’uns 3 °C més que ara, temperatura actual de ciutats que estan a uns 1.000 km al sud.

Quina temperatura tindrem a Catalunya l’any 2050 com a conseqüència del canvi climàtic? (12.07.2019)

Tags: Canvi Climàtic

Notícies semblants: