Què fa un escut de Catalunya en la façana de l’Ajuntament de la localitat d’Ulm a Alemanya?

Ulm és una localitat alemanya del land Baden-Württemberg, a la vora del Danubi, una ciutat fundada en època medieval amb una catedral d’estil gòtic i un ajuntament dels primers temps del Renaixement en el qual destaquen els escuts de diferents països i ciutats i un rellotge astronòmic del segle XVI.

L’edifici de l’Ajuntament d’Ulm data de l’any 1370 i en la seva façana apareixen uns escuts de diferents ciutats, regions o països com Catalunya o Castella. Alguns volen veure en ells la demostració que Catalunya ja existia com a país en el segle XIV i més quan no apareix l’escut d’Espanya i sí el de Castella, però la veritable història d’aquests escuts és molt diferent i confirmada pel mateix Ajuntament d’Ulm.

Els escuts que es poden veure a la façana sud daten de l’any 1905 quan van fer una restauració perquè les inclemències del temps havien deteriorat les pintures que hi havia amb anterioritat. Ja a mitjans del segle XVI es van restaurar les parets oest i nord i a principis del segle XX, quan van restaurar la façana sud on no hi havia cap pintura d’especial rellevància, van decidir omplir-la amb els escuts d’armes de les regions amb les quals havien comerciat al llarg d’aquests segles.

Entre el 1905 i 1907 van pintar un total de 31 escuts d’armes de regions, països o ciutats amb qui Ulm mantenia relacions comercials. Segons la plataforma Verificat, que ha tingut accés a l’acta de consell del 17 de desembre de 1906, de l’Ajuntament d’Ulm, alguns d’aquests escuts entre ells el de Catalunya ja figuraven amb anterioritat en unes bigues de l’interior de l’edifici des dels segles XVI o XVII i van voler traslladar-les a l’exterior afegint altres nous.

Durant els segles XV, XVI i XVII, la ciutat d’Ulm va estendre el seu comerç per tota Europa a través del Danubi, en especial un teixit d’alta resistència i qualitat molt apreciat a Catalunya, el fustany, una mena de roba de cotó gruixuda.

Ulm a peus del Danubi
Tags: escut Catalonia, Ulm

Notícies semblants: