Avui fa 78 anys que la ciutat d’Hiroshima es despertava amb la primera bomba atòmica de la història.

Memorial de la Pau d’Hiroshima – Cúpula Genbaku

Ara fa 78 anys que la ciutat japonesa d’Hiroshima es despertava entre les runes que havia provocat la primera bomba atòmica de la història. Eren les 8:14 h del matí del 6 d’agost de 1945, quan un bombarder nord-americà va deixar caure sobre el centre de la ciutat una bomba d’urani de 13 mil TNT que va destruir el 70% de la ciutat. L’epicentre on va caure va haver-hi de suportar temperatures de fins a 3.000 °C.

L’any 1945 els Estats Units i el Japó feia quatre anys que estaven immersos en una confrontació bèl·lica en el marc de la Segona Guerra Mundial, a finals de juliol el president dels EUA Harry Truman, va llençar un ultimàtum contra els japonesos, si no es rendien, serien destruïts, el que no anunciava l’amenaça era el tipus de destrucció.

Truman que havia fet una prova de la bomba atòmica dies abans, el 6 d’agost va enviar el bombarder B-29 Enola Gay amb el coronel Paul Tibbets al capdavant per complir la seva amenaça. El bombarder va deixar caure la primera bomba atòmica de la història llençada contra la població civil, l’artefacte l’havien batejat amb el nom de “Little Boy“, en català nen petit però capaç de fer una autèntica massacre.

La bomba va arrasar un radi d’1,5 km del centre d’Hiroshima, causant uns 80.000 morts en el primer moment. Gran nombre de persones van morir sense rebre cap mena d’atenció, tirats pels carrers i molts dels que van poder sobreviure van quedar afectats per la pluja radioactiva. S’estima que a finals d’aquell 1945 les víctimes de la bomba van ser 140.000 persones, però moltes més van morir anys més tard pels efectes de la radiació.

Tres dies més tard, el 9 d’agost, una altra bomba va caure sobre la ciutat de Nagasaki causant 80.000 morts més. El 15 d’agost l’emperador del Japó, Hirohito, es rendia incondicionalment, el que suposaria el final de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

En l’epicentre de la bomba hi havia un edifici que va poder resistir, un edifici construït l’any 1915 per un arquitecte txec, Jan Letzel per una exposició. Aquest edifici s’ha mantingut en les mateixes condicions que va quedar després d’aquell 6 d’agost per recordar els efectes que va tenir la bomba atòmica. Es va convertir en un Memorial de la Pau d’Hiroshima. La Cúpula Genbaku o Cúpula de la bomba atòmica va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, l’any 1996.

Sembla que després de la II Guerra Mundial no veuríem cap catàstrofe d’aquestes característiques, però veient el que està passant amb la guerra de Rússia contra Ucraïna, malauradament la història es repeteix.

Tags: Bomba atòmica, Hiroshima

Notícies semblants:

Últimes Notícies